Wegańskie naleśniki skomponowane dla aktywnych

Wracamy z kuchnią dla aktywnych, w szczególności dla rowerowej braci i sportów wytrzymałościowo siłowych. Klasyczny naleśnik dziś podkręcamy naturalnymi składnikami dla wzbogacenia białkiem, a węglowodany urozmaicamy tak, by wchłaniały się nierównomiernie w czasie. Poszczególne dodatki musicie jednak sami według własnego uznania dołączać do przepisu.

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki owsianej (dobre źródło błonnika i węglowodanów złożonych)

1/2 szklanki mąki z komosy ryżowej lub amarantusa (dla zwiększenia zawartości białka)

1 i 1/4 szklanki napoju roślinnego (sojowego lub migdałowego – oba są źródłem białka)

1 banan (zawiera naturalne cukry i potas wspierający regenerację)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie) lub tahini (zdrowe tłuszcze)

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie dla smaku)

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce połącz mąkę owsianą, mąkę z komosy ryżowej, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnej miseczce rozgnieć banana na gładką masę.

2. Mieszanie składników: Dodaj masę bananową i napój roślinny do suchych składników, mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę. Na koniec dodaj masło orzechowe lub tahini. Brak tłuszczu podczas smażenia może powodować mimo dobrej patelni przywieranie do niej.

3. Smażenie naleśników: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Naleśniki możesz smażyć bez tłuszczu lub lekko przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem z odrobiną oliwy.

4. Podanie: Podawaj naleśniki z dodatkami zwiększającymi ich wartość odżywczą, np. z jagodami, plasterkami banana, orzechami, syropem klonowym, nasionami chia, czy jogurtem.

WARTOŚCI ENERGETYCZNE (1 naleśnik):

Kalorie:  120 kcal

Białko:  3 g

Węglowodany:  20 g (w tym cukry: około 5 g)

Błonnik: 2 g

Tłuszcze:  3 g (w tym tłuszcze nasycone: około 0.5 g)

Potas: 150 mg

Wapń:  50 mg

Żelazo:  1 mg

SMACZNEGO :)


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl