​Do Kampinosa na gravel zaprasza Cezary Zamana

Liście lecą z drzew, a grawel szumi pod kołami. Cezary Zamana nie próżnuje i międzysezonową przerwę proponuje spędzić na siodełku. W najbliższą sobotę 6 listopada kolarski mistrz Polski zaprasza na gravelowy trening w Kampinosie.

Cezary Zamana zaprasza wszystkich, którzy i późną jesienią nie zapominają o rowerze, na gravelowy trening po ścieżkach w tym nieco dzikim, nieco niezbadanym, ale niezmiennie pięknym miejscu. Przygotowana trasa liczy ok. 40 – 50 kilometrów. Na jej pokonanie warto zarezerwować sobie w granicach 2,5 godziny. Planuje się podział na dwie grupy treningowe: dla mniej i bardziej wprawionych w jeździe. Wskazane jest zabranie klasycznego gravela, ale sprawdzi się też rower przełajowy czy stare dobre MTB.

„Przełaj pamiętam jeszcze z czasów, gdy byłem zawodnikiem kolarskiego klubu LKS Prim Ełk. W okresie jesiennym rozgrzewaliśmy się spokojnie, w rytmie na szosie, a potem wjeżdżaliśmy na rudki przełajowe w ramach zabawy rowerowej. Dla mnie jazda po szutrach czy utwardzonych gruntowych drogach to nie tylko korzenie, z których wyrosła moja kariera. To także, a może przede wszystkim miód jazdy, treningu. To także największa frajda na sprawdzenie się z innymi, poprawienie swojej techniki, motoryki, ale i taktyki podczas rywalizacji z kolegami” – wspomina Cezary Zamana. 

Trening zostanie podzielony na kilka odcinków tak, by wszyscy mogli czerpać z niego jak największą przyjemność. Jazda rozpocznie się od spokojnej rozgrzewki, by po 5 kilometrach lekko przyspieszyć z tempem jazdy. Po kolejnych 5 kilometrach przewiduje się utworzenie się czoła i lekkich tyłów. Na około 10 km peleton zatrzyma się, by podzielić się na grupę bardziej przyspieszających i tych bardziej zrelaksowanych.

Następne kilometry będą pokonywane w dwóch grupach z dwoma pilotami rowerowymi i rzecz jasna i z zamykającym grupę. Po to, by nikogo na pożarcie kampinowskim wilkom nie zostawić. Na 30 kilometrze planowana jest trochę dłuższą przerwę w Biker Pub, by podliczyć wszystkich startujących. Będzie też można uzupełnić i kalorie, i minerały.


o autorze

Paweł Waloszczyk

Twórca portalu, absolwent Politechniki Śląskiej który zamiast pisać o tym co zrobić by sprzęt rowerowy był lepszy, co robił przez ostatnie lata, postanowił sam się za to zabrać. Pasjonat nowych technologii i materiałów. 

Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

  • ​Sturdy ma to coś

    Słyszeliście o firmie Sturdy? To mała manufaktura o wielkich możliwościach zlokalizowana we Frome w UK. Jeśli szukasz czegoś naprawdę unikalnego i...

    Więcej...

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl