Wegetariańskie Calzone
Włosi wiedzą co dobre. Smak calzone dużo bardziej niż pizza kojarzy się ze słoneczną Italią. Dobra mąka robi właściwą "robotę". Cała litania warzyw, aromatycznych przypraw, czy mozzarelli sprawiają, że łatwo jest się uzależnić od tego pierożka. Jeśli nie przesadzimy ze złymi dodatkami, całe danie może być na prawdę bardzo wartościowe i sycące.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)
- pół opakowania drożdży w proszku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oregano
- łyżeczka bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła
- grillowana, marynowana papryka
- 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy
- pół pęczka szczypiorku
- 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo
- kulka mozarelli
- łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka posiekanej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy (w robocie kuchennym przez około 10 minut). Wyrobioną kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy mam czas odkładam je średnio na 1,5 godziny. Gdy mi się śpieszy wkładam je na 20 minut do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką koncentratu. Na jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozzarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozzarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
komentarze