Słodkie przetwory bez grama cukru.
Jak widać, można przygotować w domowej kuchni dżemy i konfitury w bardzo ciekawych zestawieniach, bez grama cukru i dodatków chemicznych do użytku w zimie i wczesną wiosną gdy odporność organizmu wyraźnie słabnie. Warto eksperymentować nawet z teoretycznie nie pasującymi do siebie składnikami, bo efekt może zaskoczyć. Smacznego i powodzenia.
Dżem z...pomidorów.
SKŁADNIKI:
2 kg słodkich, bardzo dojrzałych pomidorów
1/2 kg dyni
kilka daktyli
4 łyżki rumu
sól sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki wymyj dokładnie,pokrój i zalej rumem. Odstaw na kilka godzin by nabrały smaku rumu.W małej ilości wody uduś obraną i pokrojoną dynię. Dodaj pomidory, zmiksowane daktyle i sok z cytryny. Duś około 15 minut na małym ogniu mieszając co chwilę. Dodaj pod koniec sól i przełóż do słoiczków. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia.
Marmolada z winogron i suszonych śliwek.
SKŁADNIKI:
2 kg ciemnych winogron
6-7 suszonych śliwek
50 g ciemnego rumu
10 g pektyny
PRZYGOTOWANIE:
Winogrona umyj i włóż do garnka z grubym dnem. Dodaj pokrojone śliwki. Gotuj powoli około 30 minut, wlej rum i dodaj pektyny. Przełóż do słoików (suchych i wyparzonych). Zakręć i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Konfitura figowo orzechowa.
SKŁADNIKI:
1kg fig
100 g orzechów laskowych
4-5 daktyli
cytryna
szczypta soli
laska wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Figi pokrój i włóż do garnka z grubym dnem.Zalej odrobiną wody, a po 10 minutach dodaj sparzoną i pokrojoną drobno cytrynę wraz ze skórką. Dodaj posiekaną wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając ok 20 minut. Dodaj posiekane daktyle, a następnie posiekane i podprażone.na suchej patelni orzechy. Przełóż do słoików i dodaj po odrobinie soli.Zakręć i wstad do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
komentarze