Przekąski proteinowe. Z doładowaniem odżywką białkową.
Jeśli wasz podstawowy profil diety przestaje zapewniać właściwe ilości dostarczanego białka, najchętniej sięgacie po suplementy. Co zrobić, by nie kończyło się na banalnym zalaniu odzywki białkowej mlekiem lub wodą, wstrząśnięciu i wypijaniu wciąż tego samego w kółko? Jest na to wiele bardzo ciekawych sposobów.
BATONY PROTEINOWE
SKŁADNIKI: przepis na 5 sztuk
- 100 g odżywki białkowej (np. waniliowej)
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
- 50 g owoców suszonych (u mnie żurawina i morele)
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka dowolnej konfitury
- 1 łyżeczka masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy płatki, odżywkę, posiekane suszone owoce i orzechy. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło orzechowe i konfiturę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Mieszamy mokre składniki z suchymi i ugniatamy je dłonią, aż się połączą. Jeśli masa będzie za sucha (zależy to od odżywki) dolewamy odrobinę mleka. Plastikowy pojemnik na żywność wykładamy folią spożywczą. Przekładamy masę, równo wygładzamy i dociskamy ręką. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce. Dzielimy na pięć porcji.
MALINOWY KOKTAJL PROTEINOWY
SKŁADNIKI:
- szklanka mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 banana
- garść malin (u mnie mrożone)
- 20 g odżywki białkowej
- łyżeczka siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze umieszczamy pokrojonego w plasterki banana, maliny, odżywkę i siemię lniane. Zalewamy mlekiem i dodajemy jogurt. Można dodać lód. Długo miksujemy.
Budyń z nasionami chia
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki odżywki białkowej
- 125 ml niesłodzonego mleka migdałowego lub migdałowo-waniliowego
- 1,5 łyżeczki nasion chia (tańszą alternatywą będzie siemię lniane)
- jagody
PRZYGOTOWANIE:
Chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, to pochodzące z Meksyku nasiona bogate w kwasy omega-3, przeciwutleniacze i białko. Inaczej mówiąc: solidne wsparcie dla organizmu i mięśni. Zblenduj wszystkie składniki. Odstaw płyn na jakieś 3 godziny, niech stężeje. Podaj budyń sam lub z jagodami na górze.
Kulki mocy.
PRZYGOTOWANIE:
- 8 drylowanych daktyli
- 1 miarka białka w proszku (czekoladowe lub waniliowe sprawi, że przekąska będzie słodsza)
- 75 gramów drobno posiekanych orzeszków
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki połącz w robocie kuchennym. Całość powinna być lepka, jeśli jest jednak zbyt sucha - dodaj daktyla lub dwa. Jeżeli wyszła zbyt mokra, dorzuć orzeszków lub odżywki. Z masy wykonaj kulki i obtocz je w orzeszkach i wiórkach.
komentarze