7 x Domowe lody. Pomijając cukier.

Lody potrafią się świetnie obronić smakiem bez użycia cukru. Jedne z zastępczym źródłem słodzika, inne naturalnym z owoców. Jako dodatki przydadzą się dostępne w sklepach  pojemniczki do domowych lodów, również z patyczkami, jaki same drewniane patyczki które zanurzamy w..malutkich pojemniczkach po jogurcikach. Domowa forma do wypieków pozwoli wyprodukować domowy lodowy hurt.



Lody truskawkowe

SKŁADNIKI:

  •  2 szklanki truskawek bez szypułek     
  • ½ szklanki malin     
  • ½ szklanki wody     
  • ¼ szklanki suszu z liści stewii    
  • foremki do lodów i patyczki drewniane, lub większa forma

PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy umyte truskawki i maliny. Dodajemy wodę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.  Mieszamy ze stewią. Wypełniamy masą pojemniczki na lody, wbijamy w każdy patyczek, lub wypełniamy dużą foremkę   Zamrażamy minimum 2 godziny

Lody jogurtowe

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego     
  • 1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, jagód, bananów, brzoskwiń     
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu     
  • 6 foremek na lody

PRZYGOTOWANIE:

W blenderze miksujemy owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa.  Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości, wbijamy patyczek (z zestawu bądź drewniany).  Mrozimy kilka godzin.

Lody z pistacjami

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka owoców leśnych     
  • 2 banany     
  • ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)     
  • 2 łyżeczki miodu     
  • garść posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.  Miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając mleka i słodu.  Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać.  Co godzinę mieszamy, by po kilku godzinach cieszyć się smakiem lodów.

Lody arbuzowe

SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka kokosowego     
  • 5 daktyli bez pestek     
  • szczypta ekstraktu z wanilii     
  • 1 i ½ szklanki arbuza pokrojonego w kostkę

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy.  Masę przekładamy do pojemnika, który można zamrażać.  Umieszczamy go w zamrażalce na minimum 3 godziny.  Po tym czasie lody przekładamy do blendera i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do zamrażalki na 30 minut.

 Lody z zielonej herbaty

SKŁADNIKI:

  • 400 ml mleka kokosowego     
  • 1 do 2 łyżek proszku z zielonej herbaty matcha    
  • ½ szklanki słodu

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzewamy mleko kokosowe i zieloną herbatę w proszku w rondlu na średnim ogniu, stale mieszając, aż matcha się rozpuści (to zajmie trochę czasu).  Staramy się unikać doprowadzenia mieszaniny do wrzenia.  Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze słodem i odstawiamy do ostygnięcia przed wlaniem masy do pojemnika (takiego, który można zamrażać).  Mrozimy minimum 3 godziny. Gotowe.

Lody czekoladowe

SKŁADNIKI:

  •  1 i ¾ szklanki orzechów nerkowca     
  • 3 i ½ szklanki wody filtrowanej     
  • 15 daktyli bez pestek     
  • 6 łyżek kakao     
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy je wodą i moczymy około 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.  Po tym czasie orzechy odsączamy, delikatnie osuszamy i wkładamy do miski.  Dolewamy wodę i blendujemy na wysokich obrotach około minutę.  Dodajemy daktyle, upewniając się, że każdy jest zanurzony w masie.  Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy z maksymalną mocą przez 30 sekund.  Dodajemy kakao i cynamon. Blenujemy minimum minutę. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać.  Wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny.

Sorbet z bazylii i borówek (z rumem %)

SKŁADNIKI:

  •  4 szklanki posiekanego świeżego ogórka     
  • ½ szklanki miodu lub syropu klonowego     
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii  
  • pół szklanki świeżych borówek/jagód  
  • 2 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.  Przelewamy do pojemnika, który można zamrażać.  Mrozimy przez kilka godzin, w międzyczasie mieszając sorbet dwa-trzy razy.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl