7 x Domowe lody. Pomijając cukier.
Lody potrafią się świetnie obronić smakiem bez użycia cukru. Jedne z zastępczym źródłem słodzika, inne naturalnym z owoców. Jako dodatki przydadzą się dostępne w sklepach pojemniczki do domowych lodów, również z patyczkami, jaki same drewniane patyczki które zanurzamy w..malutkich pojemniczkach po jogurcikach. Domowa forma do wypieków pozwoli wyprodukować domowy lodowy hurt.Lody truskawkowe
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki truskawek bez szypułek
- ½ szklanki malin
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki suszu z liści stewii
- foremki do lodów i patyczki drewniane, lub większa forma
PRZYGOTOWANIE:
Miksujemy umyte truskawki i maliny. Dodajemy wodę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy ze stewią. Wypełniamy masą pojemniczki na lody, wbijamy w każdy patyczek, lub wypełniamy dużą foremkę Zamrażamy minimum 2 godziny
Lody jogurtowe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, jagód, bananów, brzoskwiń
- 2 łyżki miodu lub innego słodu
- 6 foremek na lody
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości, wbijamy patyczek (z zestawu bądź drewniany). Mrozimy kilka godzin.
Lody z pistacjami
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka owoców leśnych
- 2 banany
- ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 2 łyżeczki miodu
- garść posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając mleka i słodu. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Co godzinę mieszamy, by po kilku godzinach cieszyć się smakiem lodów.
Lody arbuzowe
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka kokosowego
- 5 daktyli bez pestek
- szczypta ekstraktu z wanilii
- 1 i ½ szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy. Masę przekładamy do pojemnika, który można zamrażać. Umieszczamy go w zamrażalce na minimum 3 godziny. Po tym czasie lody przekładamy do blendera i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
Lody z zielonej herbaty
SKŁADNIKI:
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 do 2 łyżek proszku z zielonej herbaty matcha
- ½ szklanki słodu
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzewamy mleko kokosowe i zieloną herbatę w proszku w rondlu na średnim ogniu, stale mieszając, aż matcha się rozpuści (to zajmie trochę czasu). Staramy się unikać doprowadzenia mieszaniny do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze słodem i odstawiamy do ostygnięcia przed wlaniem masy do pojemnika (takiego, który można zamrażać). Mrozimy minimum 3 godziny. Gotowe.
Lody czekoladowe
SKŁADNIKI:
- 1 i ¾ szklanki orzechów nerkowca
- 3 i ½ szklanki wody filtrowanej
- 15 daktyli bez pestek
- 6 łyżek kakao
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy je wodą i moczymy około 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie orzechy odsączamy, delikatnie osuszamy i wkładamy do miski. Dolewamy wodę i blendujemy na wysokich obrotach około minutę. Dodajemy daktyle, upewniając się, że każdy jest zanurzony w masie. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy z maksymalną mocą przez 30 sekund. Dodajemy kakao i cynamon. Blenujemy minimum minutę. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny.
Sorbet z bazylii i borówek (z rumem %)
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki posiekanego świeżego ogórka
- ½ szklanki miodu lub syropu klonowego
- ½ szklanki listków świeżej bazylii
- pół szklanki świeżych borówek/jagód
- 2 łyżki rumu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Mrozimy przez kilka godzin, w międzyczasie mieszając sorbet dwa-trzy razy.
komentarze