Kuskus. Sprinterska kasza w przygotowaniu.

Wartości odżywcze w 100 g kaszy kuskus:

Kalorie: 360 kcal,

Białko: 13 g,

Tłuszcze: 1g,

Węglowodany: 72g,

Błonnik: 5 g,

Niacyna: 3,5 mg,

Fosfor 170 mg.

Kuskus z warzywami, jeden z najszybszych obiadów w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy kuskus,
  • pół małej dyni,
  • 10-15 sztuk brukselek,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • pół pęczka natki zielonej pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

 Przygotować kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją bulionem lub osoloną wodą na wysokość  1 cm ponad kaszę . Odstawić do wchłonięcia płynu. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać w kolejności w odstępach 2-3 minutowych: pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili paprykę, kostki dyni, ćwiartki brukselek. Gdy już warzywa są miękkie, wsypujemy kaszę i na koniec poszatkowaną natkę pietruszki.  Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Kotleciki z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy kuskus (około 250 g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Kuskus zalewamy wrzątkiem (1 szklanka kaszy = 1 szklanka wody) i czekamy parę minut, żeby „wypił” wodę. Zanim wypije, solimy (1/2 łyżeczkI soli), ale znacznie lepiej jest, jeśli zalejemy kaszę nie wodą, a bulionem. Gotujemy soczewicę (1 szklanka soczewicy = około 1,5 szklanki wody) na niewielkim ogniu (łatwo się przypala), tak aby zrobiła się bardzo gęsta , a wodę wchłonęła. Kiedy i kuskus, i soczewica nieco ostygną, mieszamy jedno z drugim, dodajemy jajka i przygotowujemy masę tak jak na kotleciki mielone. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy do niej nieco tartej bułki razowej. Na końcu dorzucamy posiekany koperek. Formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i krótko smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sałatka z kaszą kuskus

SKŁADNIKI:

  • 150 g kaszy kuskus
  • 8 czarnych oliwek bez pestek
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 natka pietruszki
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 4 dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwę wymieszać z 4 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polać kuskus, wymieszać i odstawić na 30 minut.

Dymki drobno posiekać. Czerwoną paprykę, bez pestek, pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Czarne oliwki bez pestek przekroić na połowę. Dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.  Do kaszy kuskus dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i udekorować listkami mięty.

Papryka faszerowana kaszą kuskus.

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości mięsiste papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 4 kopiaste łyżki kuskusu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przecieru (lub soku) pomidorowego (500 g)
  • 1 łyżeczka (do herbaty) harissy lub węgierskiej pasty z ostrej papryki
  • 2 cebule
  • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Dwie oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół strąki papryki wrzucić do wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotować około 10 minut. Drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmażyć lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodać harissę i kaszkę kuskus. Mieszać dokładnie i zostawić do przestygnięcia. Do lekko ostudzonej masy wbić jajko. Wymieszać farsz, dodać do smaku sól i ewentualnie pieprz (uwaga, harissa jest dość ostra!). Farszem napełnić połówki papryki ułożone w naczyniu do zapiekania. Każdą polać  2-3 łyżkami gorącej wody, w której blanszowała się papryka. W wolne miejsca w naczyniu wlać przecier (lub sok) pomidorowy - tyle żeby połówki papryki tylko lekko wystawały. Naczynie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podawać na gorąco bez dodatków.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl