Kaszomania. W ten weekend najstarsza-manna.

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.

Kasza manna zawiera:

  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę PP,
  • Witaminę B6,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość. 

 Wartości odżywcze w 100 gramach kaszy manny:

  • energia: 360 kcal (1477 kJ)
  • białko: 12,7 g
  • węglowodany: 72,8 g
  • tłuszcze: 1,1 g
  • błonnik: 3,9 g

 Jest bardzo lekkostrawna przez co najczęściej kojarzona z posiłkiem dla dzieci. Osoby z chorobami układu pokarmowego z powodzeniem wykorzystują ją w swojej diecie. Łatwa przyswajalność powinna dać jej wysokie miejsce  w hierarchii kolarskich produktów.

Zapiekana polenta z kaszy manny. Z powodzeniem zastąpi ryż, makaron, czy ziemniaki w porze lunchu.

SKŁADNIKI: 

  • 450 ml mleka 
  • 450 ml wody 
  • 230 g kaszy manny 
  • 100 g tartego parmezanu 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki startego sera parmezan sól

PRZYGOTOWANIE:

Mleko i wodę wymieszaj i zagotuj, dopraw solą. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać kaszę. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę. Kaszę wymieszaj z 2/3 parmezanu i żółtkami. Stolnicę lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową, skrop wodą i wyłóż kaszę na nią, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie i zastygnie, szklanką wytnij z kaszy kółka i ułóż je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak, by na siebie nachodziły jak dachówki. Posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do lekkiego zbrązowienia. Podawaj z sosem pomidorowym lub dowolną surówką.

Namoura. Libańskie ciasta z kaszą manną, kardamonem i syropem z pomarańczy.


SKŁADNIKI NA:

Ciasto:

  • 300 g kaszy manny 
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego 
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • kilka kropel esencji migdałowej (można pominąć) 
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki niesłodzonej pasty sezamowej Tahini 
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop:

  • starta skórka z 1 pomarańczy 
  • sok z połówki pomarańczy 
  • 2 szczypty kardamonu 
  • 0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego 
  • ćwierć szklanki wody

Mleko, masło oraz pastę Tahini podgrzewamy razem na niewielkim ogniu, mieszamy do czasu, aż masło się roztopi, a składniki połączą. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wlewamy do nich mieszankę masła i mleka. Dodajemy obie esencje, mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (lub natłuszczoną). Używając zębów widelca tworzymy na wierzchu ciasta kratkę, przesuwając go pasmo po paśmie, najpierw wszerz a potem wzdłuż. Pieczemy 20 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy. Brązowy cukier wsypujemy do wody wlanej do rondelka, podgrzewamy go na małym ogniu, mieszając, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Ściągamy rondel z gazu. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kardamon. Syropem polewamy jeszcze ciepłe ciasto.

Kasza manna z olejem z pestek dyni i pomarańczową skórką. Strasznie prosty w przygotowaniu i pyszny posiłek.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy świeża lub suszona zmiksowana

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu łączymy szklankę kaszy manny ze szklanką wody, dodajemy 1 szklankę mleka i na wolnym ogniu cały czas mieszając czekamy aż kasza się zagotuje. Gdy to nastąpi dolewamy drugą szklankę mleka i nadal mieszamy. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia.  Do ugotowanej kaszy dodajemy płynny, naturalny miód oraz skórkę otarta z pomarańczy. Dokładnie mieszamy i porcjujemy do miseczek. Kaszę polewamy 1-2 łyżkami oleju z pestek dyni, dekorujemy plastrem pomarańczy i skórką pomarańczową.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl