Czarnuszka - dla fanatyków zdrowia

Drobne czarne ziarenka to coraz bardziej popularna przyprawa na wielu stołach. Zachęcamy, abyście i Wy włączyli ją do jadłospisu. Dlaczego? Sprawdźcie!

Czarnuszka jest uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego . Jest to roślina o drobnych, niebieskich kwiatach z których otrzymuje się czarne ziarenka. Zaleca się jej spożywanie cukrzykom, gdyż tymochinon zawarty w nasionach powoduje obniżenie poziomu glukozy i wzrost wydzielania insuliny. Nasiona hamują także częstość akcji serca (jego kurczliwość), co pomaga zwalczyć nadciśnienie. Przyprawa ta jest pomocna osobom, które cierpią na atopowe zapalenie skóry lub zmagają się z innymi problemami skórnymi (trądzik, grzybica a nawet łuszczyca). Często wykorzystuje się ją przy produkcji kosmetyków, gdyż jednocześnie chroni przed promieniowaniem.

A teraz coś na czasie. Kto z nas nie przechodzi przez jesienny katar lub ogólne schorzenia górnych dróg oddechowych? Jeśli chcecie ustrzec się przed problematycznym kaszlem, zapaleniem oskrzeli lub problemami z zatokami, warto już wcześniej profilaktycznie spożywać nasiona.  W przypadku ataku wirusów - również otrzymamy wsparcie w postaci wspomożenia pracy oskrzeli (rozszerza je), zmniejszenia ilości śluzu i ułatwienia wykrztuszaniu. To doskonała broń wszędzie tam, gdzie pojawia się zapalenie lub słabo działa system immunologiczny dzięki ponad 100 aktywnym substancjom.  Jak twierdzą naukowcy, roślina pomaga zwalczaniu tworzenia się kamieni nerkowych - obniża stężenie szczawianów w moczu; chroni wątrobę i nerki przed uszkodzeniami.  Jaki ma zatem smak? W pierwszej chwili przypominaj gorzką kawę, która zamienia się w ostry pieprz. Nasiona możemy spożywać w całości lub zmielić, ważne aby przechowywać ją z dala od wilgoci, w chłodnym miejscu. W leczeniu mieli się nasiona (0,5-1 łyżeczki) i przygotowuje napar.  Jest dobrą przyprawą do mięs czy sałatek, a osobiście polecam również burgery wołowe w bułce z czarnuszką :)

źródło: 

akademiawitalnosci.pl 

poradnikzdrowie.pl 

FatBobBurger


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • 34-300 Żywiec, Folwark 21/25
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl