Świeże pieczywo czy mrożone?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta. Świeże pieczywo jest bez wątpienia wyborem numer jeden. Zastanówmy się jednak, czy umiemy odróżnić świeże pieczywo od pieczywa mrożonego, świeżo wypieczonego?

"Ciepłe", "chrupiące" i przede wszystkim: "prosto z pieca"- to trzy wyrażenia-klucze, które wprowadzają konsumenta w błąd. Pod tymi hasłami producenci ukrywają prawdę o produktach mrożonych. Wbrew temu, co może wydawać się oczywiste, kupując taki produkt nie kupujemy pieczywa o oryginalnej recepturze, wyrabianego ręcznie i wypiekanego w piekarni. Kupujemy mączną masę, która po wcześniejszym wstępnym upieczeniu w fabryce, zamrożona jest ciekłym azotem. Co więcej w składzie pieczywa mrożonego znajdziemy takie konserwanty jak L-cysteina (E920) - aminokwas odpowiadający za miękkość pieczywa, produkowany z ludzkiego włosa, czy ropionian wapnia (E-282) - środek antypleśniowy, które gwarantują apetyczny wygląd i przez pewien czas nawet smak, ale czy to wpływa, na jakość, na której zależy każdemu kto dba o zdrowie? Aromatyczny zapach oraz tradycyjny smak świeżego pieczywa jest niemożliwy do uzyskania w pieczywie mrożonym, bez dodania do niego dużej ilości polepszaczy (stabilizatorów, barwników) i konserwantów. Ich użycie dodatkowo wpływa na wydłużenie daty przydatności takich produktów, wskutek czego od daty produkcji do momentu odpieczenia pieczywa mijają miesiące. Upływający czas - pomimo dodawanych związków wiążących wodę - przyczynia się do utraty wilgotności pieczywa.

Wyobraźmy sobie teraz prawdziwe świeże, pachnące, delikatne pieczywo wychodzące spod rąk naszych mistrzów piekarskich. Receptura opracowana i ulepszana na przestrzeni lat, to bogactwo wielu składników odżywczych i mineralnych. Tylko takie pieczywo może zachować świeżość nawet przez tydzień i nie potrzebuje w swoim składzie emulgatorów antypleśniowych.

I właśnie w tym miejscu rodzi się pytanie: co tak naprawdę kupujemy na co dzień – świeże pieczywo czy mrożone?

Niewątpliwie świeżo wypieczone pieczywo jest kluczem do najwyższej jakości, a co za tym idzie do naszego zdrowia. Elta Polska jako wyłączny dystrybutor produktów Pierre Baguette w Polsce, szczyci się właśnie takim pieczywem - świeżym i wysokiej jakości.

„Zanim nasze kanapki i bagietki trafią do odbiorcy, kilkanaście godzin wcześniej zaczynamy produkcję od wyrobienia ciasta. Po wypieku we własnej piekarni, która wyposażona jest w najnowocześniejsze na rynku piece. Gotowe pieczywo trafia na produkcję, gdzie z zachowaniem najwyższych europejskich standardów jakościowych IFS, przygotowywane są kanapki, bagietki, panini, ciabatty - wszystko hermetycznie pakowane, wygodne w użyciu, w estetycznych opakowaniach o nowoczesnym designie. Oryginalność smaku zawdzięczamy wieloletniemu doświadczeniu, tradycyjnym recepturom oraz regionalnym składnikom o najwyższej jakości. Zaletą naszych produktów jest nie tylko wyśmienity smak, doborowa kompozycja składników, ale także duży rozmiar i gramatura, co zapewnia 100% satysfakcji! Cechą charakterystyczną naszych produktów jest świeżość. Nie stosujemy mrożonych półproduktów. Szerokie grono odbiorców na terenie całego kraju wysuwa nas na pozycję lidera w tej branży. Są już z nami największe sieci stacji paliw oraz wiele innych punktów sprzedażowych typu kawiarnie, bistro, sklepy, zlokalizowane na dworcach, lotniskach, w centrach handlowych. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie podróżni! Nasi klienci chętnie wracają do naszych produktów, które są dobrze rozpoznawalne wśród tej grupy odbiorców. Produkty Pierre Baguette swoją jakością zasłynęły również na zagranicznych  rynkach m. in.: Austrii, Węgier, Słowacji i Czech.

Nasza flota samochodów dostawczych gwarantuje bardzo szybką dostawę na terenie całej Polski 3 razy w tygodniu. Odwiedzamy łącznie wszystkich naszych klientów blisko 5 tys. razy na tydzień, aby kanapki były zawsze świeże i na czas. Regularność i terminowość dostaw to jedno z naszych kluczowych założeń!” – mówi Marcin Zabłocki właściciel firmy Elta Polska

W dobie, gdy jesteśmy wręcz bombardowani reklamami o produktach żywieniowych, świadoma i trafna umiejętność wyboru tego rzeczywiście zdrowego produktu, wydaje się wręcz niezbędna. Poszerzanie naszej wiedzy w zakresie świadomego wyboru zdrowej żywności, niewątpliwie przyczyni się do tego, że „ właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”.

Dystrybutor Pierre Baguette w Polsce: 
Elta Polska
Ks. Pr. Stanisława Słonki 20a
34-300 Żywiecwww.eltapolska.pl
info@eltapolska.pl


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl