Jak ciekawie przygotować rybę .


Biszkopt z dorsza

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych filetów z dorsza  
  • 1/2 śmietany   
  • 6 jajek   
  • 2 cebule   
  • 2 łyżki masła   
  • 5 dag blanszowanych migdałów   
  • 10 dag startych migdałów   
  • czarny pieprz   
  • sól  
  • masło i tarta bułka do formy

PRZYGOTOWANIE:

Filety bez skóry 4 razy przepuść przez maszynkę. Dodaj śmietanę, żółtka, zeszkloną na maśle cebulę, posiekane, prażone migdały, pianę z białek, starte migdały, sól i pieprz. Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę. Wstaw do większego naczynia z wodą i do piekarnika o temperaturze 160°C. Piecz godzinę, stopniowo zwiększając temperaturę do 180°C. Biszkopt podawaj na zimno, krojony w plastry, polany sosem jajecznym z kaparami i koperkiem.


Tymbaliki rybne z ryżem

SKŁADNIKI:

  • 2 małe filety z dorsza 
  • pół szklanki ryżu 
  • 2 jajka 
  • 2 białka 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • pół łyżeczki kurkumy  
  • łyżeczka curry   
  • masło oraz bułka tarta do foremek 
  • Sos:  
  •  2 spore filety z dorsza
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 
  • 2 pomidory  
  • cebulka dymka  
  • łyżka masła   
  • gałka muszkatołowa   
  • sól  
  • pieprz       

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zalej ryż wodą, posól i gotuj, aż ryż będzie rozgotowany. Przełóż do dużej miski.  Filety pokrój w kostkę, włóż do malaksera, wbij jajka, zmiksuj na pulchną masę, dodaj do ryżu, wymieszaj. Do masy dołóż koncentrat pomidorowy, kurkumę, curry, dopraw solą i pieprzem.  Białka ubij na sztywno i wmieszaj w masę ryżowo-rybną. Cztery małe foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nałóż po porcji masy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 35 minut. Na sos: filety pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory, wlej śmietanę, zagotuj, dołóż pokrojoną rybę i dymkę. Gotuj 10–15 min. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką.  Gotowe tymbaliki wyjmij na talerze, polej sosem i podawaj.

Tarta z wędzoną rybą i serem

SKŁADNIKI:

  • ciasto kruche w rulonie 
  • 1 wędzona makrela 
  • 1 por 
  • 250 ml tłustej śmietany (30%) 
  • 4 jajka 
  • 100 g sera żółtego - 
  • pęczek koperku - 
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej kolejności, podobnie jak przy każdej innej tarcie wykładamy do formy gotowe kruche ciasto.  Formę smarujemy wcześniej masłem, żeby się nie przykleiło, a ciasto delikatnie dziurawimy widelcem, żeby nie tworzyły się bąble.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na, 10 minut żeby się podpiekło. W tym czasie oddzielamy mięso z makreli tak, żeby dostać spore kawałki bez żadnych ości. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy na drobne plasterki.  Ser ścieramy na tarce. Po przygotowaniu farszu, zajmujemy się zalewą. W misce mieszamy śmietanę i jajka z odrobiną soli i dodajemy garść siekanego koperku. Gdy ciasto jest podpieczone, wrzucamy do środka rybę, pora i większość sera. Zalewamy dobrze wymieszaną masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu rozsypujemy resztkę sera i wkładamy do piekarnika na k. 30 minut.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl