SUPERFOODS - odcinek piąty: jarmuż
Pod nieco tajemniczą nazwą jarmuż kryje się nic innego, jak
jedna z odmian kapusty.
Ma ona długie, pomarszczone liście w różnych odcieniach
zieleni i fioletu.
Jest to niskokaloryczne warzywo – ok. 30 kcal w 100 gramach,
nie zawiera tłuszczu, ma za to 5 g błonnika.
Często nazywany jest „nową
wołowiną” ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza.
Zalecane jest gotowanie go na parze, ok. 5 minut.
Niestety
ma on nieco gorzkawy smak, dlatego każdy powinien znaleźć swój ulubiony sposób
na poskromienie go ;)
Zawiera:
- białko
- około 5 gramów błonnika w 100 gramach
- witaminy: C (poza odpornością przyspiesza metabolizm), A (piękna cera, włosy i paznokcie) oraz K (poprawia stan kości i krzepliwość krwi)
- wapń – jest go więcej niż w mleku! Zalecany jest więc wszystkim osobom narażonym na osteoporozę
- potas i sulforafan (silny przeciwutleniacz)
- beta karoten
- luteinę.
Polecamy również w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Zapobiega:
- nowotworom
- chorobom serca
- docieraniu do organizmu szkodliwych substancji
- przeziębieniom
- osteoporozie
a także oczyszcza organizm.
A teraz hit… chipsy z jarmużu!
Bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy usunąć twarde łodygi, skropić oliwą, posypać solą (najlepiej morską) i ulubionymi przyprawami, a następnie podpiec w piekarniku.
Doskonale nadaje się także do koktajli – jako dodatek zamiast „zieleniny” – można ze spokojem stosować go zamiennie ze szpinakiem czy pietruszką. Spotkaliśmy się nawet z jarmużem jako przyprawą do zup czy sosów (także włoskie pesto!)
Sałatka z jarmużem
Składniki: Jarmuż, cebula, czosnek, marchewka, papryka, przyprawy (np. curry, papryka), pół puszki ciecierzycy, jogurt naturalny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną cebulę, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw. Smaż około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Kiedy jarmuż zmięknie, dorzuć pół puszki ciecierzycy.
Pesto z jarmużu
Do blendera wrzuć: jarmuż, ząbek czosnku, natkę z pietruszki, pestki słonecznika, starty na tarce parmezan. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz za pomocy blendera. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolej łyżkę wody i ponownie zblenduj. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem albo jako pasta do kanapek.
źródło przepisów: fitness.sport.pl
komentarze