Zimno? Rozgrzejemy wasz organizm naturalnymi składnikami. Kuchnia nr 56
Napar z kurkumy, mimo że bazuje
również na imbirze – dzięki dodatkowi kurkumy ma niesamowity
kolor i zapach oraz właściwości. Z tego przepisu przygotujesz
pyszny napar, który na pewno rozgrzeje i wzmocni Twój organizm.
Składniki:
- 2 średnie korzenie kurkumy o długości 2–3 cm
- 2 laski cynamonu
- 4-centymetrowy korzeń imbiru
- 3 szklanki wody
- szczypta soli i odrobina syropu klonowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do zagotowanej w rondlu wody filtrowanej i pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, aż całość zdoła się zaparzyć. Na koniec dodaj szczyptę soli i syrop klonowy do smaku (uważaj, żeby nie przesadzić).
Masala čaj. Kolejny napój, który
przywędrował z Indii. Mnogość ciepłych ziół i korzeni zaskakuje.
Składniki:
- 250 ml wody
- 2 łyżki czarnej herbaty
- 250 ml mleka sojowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- kawałek startego imbiru
- 1/2 łyżeczki anyżu
- gałka muszkatołowa
- starta skórka z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, wsyp herbatę i przyprawy. Całość gotuj aż do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia, powoli dolej mleko i ponownie zagotuj. Po blisko 5 minutach zdejmij napar z ognia, przecedź i rozlej do filiżanek. Możesz go dosłodzić, na przykład syropem z agawy.
Herbata cynamonowa
Składniki:
- 250 ml wody źródlanej
- 4g laski cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę i dołóż cynamon połamany na kawałki. Podgrzewaj bardzo powoli przez mniej więcej 15 minut. Kiedy woda zacznie się gotować, zdejmij z ognia i odstaw na kolejny kwadrans pod przykryciem. Kolor naparu powinien zmienić się z żółtego na złotoczerwony. Przed podaniem podgrzej w razie potrzeby. Gotowy napój przelej do filiżanki przez sitko. Dopraw do smaku cytryną i miodem lub esencją z czarnej herbaty.
Hot Toddy. Nieco po bandzie z racji
obecności whisky, dlatego polecam na chłodny wieczór.
Składniki:
- 170 ml wrzątku
- 2 goździki
- szczypta imbiru w proszku
- laska cynamonu
- 50 ml whisky
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu ( lub więcej do smaku)
- plasterek cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Do wrzątku dodaj goździki, imbir i laskę cynamonu. Zdejmij z ognia i ostaw na 5 minut pod przykryciem. Do szklanki nalej whisky, zalej wrzątkiem. Dodaj sok z cytryny oraz miód i wymieszaj.
komentarze