Pięćdziesiąta druga odsłona kart menu kolarskiej kuchni
Kolejny z odcinków w naszej karcie menu poświęciłem mało docenianym zupom i kremom, które rewelacyjnie sprawdzają się jako posiłek wieczorny, pełen witamin i minerałów, czy jako danie dodatkowe w ciągu dnia . Dobrze przygotowana zupa z dodatkiem może nam bez problemu zastąpić też danie obiadowe. Zimą wersje hot pozwolą nam się także lekko rozgrzać od środka. Smacznego
Zupa krem z awokado. (naturalne białko roślinne)
SKŁADNIKI:
1 duże dojrzałe awokado
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
4 ziemniaki
1 por
ząbek czosnku
6 szt ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
150ml śmietanki
łyżka masła i łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Posiekanego pora dusimy na maśle z dodatkiem oleju, zalewamy 1,5 l wody.
Dodajemy ziemniaki, pietruszki, selera pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy wywar warzywny przez 20 min – wyjmujemy przyprawy.
Do zupy dodajemy starty ząbek czosnku i zagotowujemy zupę.
Dodajemy śmietankę i miąższ awokado – wszystko miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tajska zupa bananowa z chili. (rozgrzewająca)
SKŁADNIKI:
2 banany
3 cm. kawałek imbiru
strączek świeżej papryczki chilli
2 łyżki trawy cytrynowej posiekanej
1 l. wywaru warzywnego gotowanego z 2 łyżkami kolendry
i 2 łyżkami sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
50 ml likieru bananowego
2 łyżki oleju
garść prażonych orzeszków pistacjowych
PRZYGOTOWANIE:
Banany pokroić w plastry i mocno zrumienić na oleju,
zasypując je brązowym cukrem,
dodać pistacje, chwilę podsmażać i odstawić .
Chili, imbir i trawę cytrynową posiekać na
bardzo drobne kawałeczki i podsmażyć,
( trawę cytrynową miałem tylko suszoną,
więc zalałem ją wywarem warzywnym,
ale odradzam lepiej dać ze słoiczka ),
dodać likier bananowy, chwilę odczekać
i zalać wywarem warzywnym.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Podsmażone banany nałożyć do miseczek i zalać wywarem.
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym (rozgrzewająca)
SKŁADNIKI:
500 g czerwonej soczewicy
2 nieduże marchewki
pół szklanki mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
szczypta kurkumy
listek laurowy
⅓ łyżeczki gorczycy
1/3 łyżeczki kuminu
½ łyżeczki imbiru
⅓ łyżeczki curry
sól morska, pieprz cytrynowy
kilka kropel soku z cytryny
do posypania pestki dyni
PRZYGOTOWANIE:
Do gotującej się wody dodajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Dolewamy mleczko kokosowe do gotującej się zupy. Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.
Szybka zupa meksykańska z mięsem ( tu
również spora dawka biała)
SKŁADNIKI:
mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
sól, pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
puszka kukurydzy konserwowej
puszka groszku konserwowego
puszka czerwonej fasoli
przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kminek mielony)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania ( pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kminek mielony). Podawać z gorącymi grzaneczkami.
Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia.
Zupa z cieciorki
SKŁADNIKI:
Pół szklanki cieciorki
Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak
Marchewka (najlepsza ekologiczna)
Jeden mały seler lub część dużego
Por (tylko biała część)
Pół papryki
Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
Zioła prowansalskie
Rozmaryn (suszony lub świeży)
Pieprz ziołowy
Papryka ostra (lub łagodna) w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny). Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.
Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku.
komentarze