Pięćdziesiąta druga odsłona kart menu kolarskiej kuchni

Kolejny z odcinków w naszej karcie menu poświęciłem mało docenianym zupom i kremom, które rewelacyjnie sprawdzają się jako posiłek wieczorny, pełen witamin i minerałów, czy jako danie dodatkowe w ciągu dnia . Dobrze przygotowana zupa z dodatkiem może nam bez problemu zastąpić też danie obiadowe. Zimą wersje hot pozwolą nam się także lekko rozgrzać od środka. Smacznego

Zupa krem z awokado. (naturalne białko roślinne)

SKŁADNIKI:

1 duże dojrzałe awokado

2 pietruszki

2 łodygi selera naciowego

4 ziemniaki

1 por

ząbek czosnku

6 szt ziela angielskiego

liść laurowy

sól

pieprz

150ml śmietanki

łyżka masła i łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Posiekanego pora dusimy na maśle z dodatkiem oleju, zalewamy 1,5 l wody.

Dodajemy ziemniaki, pietruszki, selera pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy wywar warzywny przez 20 min – wyjmujemy przyprawy.

Do zupy dodajemy starty ząbek czosnku i zagotowujemy zupę.

Dodajemy śmietankę i miąższ awokado – wszystko miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tajska zupa bananowa z chili. (rozgrzewająca)

SKŁADNIKI:

2 banany

3 cm. kawałek imbiru

strączek świeżej papryczki chilli

2 łyżki trawy cytrynowej posiekanej

1 l. wywaru warzywnego gotowanego z 2 łyżkami kolendry

i 2 łyżkami sosu sojowego

3 łyżki brązowego cukru

50 ml likieru bananowego

2 łyżki oleju

garść prażonych orzeszków pistacjowych

PRZYGOTOWANIE:

Banany pokroić w plastry i mocno zrumienić na oleju,

zasypując je brązowym cukrem,

dodać pistacje, chwilę podsmażać i odstawić .

Chili, imbir i trawę cytrynową posiekać na

bardzo drobne kawałeczki i podsmażyć,

( trawę cytrynową miałem tylko suszoną,

więc zalałem ją wywarem warzywnym,

ale odradzam lepiej dać ze słoiczka ),

dodać likier bananowy, chwilę odczekać

i zalać wywarem warzywnym.

Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Podsmażone banany nałożyć do miseczek i zalać wywarem.

Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym (rozgrzewająca)

SKŁADNIKI:

500 g czerwonej soczewicy

2 nieduże marchewki

pół szklanki mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

1 cebula

szczypta kurkumy

listek laurowy

⅓ łyżeczki gorczycy

1/3 łyżeczki kuminu

½ łyżeczki imbiru

⅓ łyżeczki curry

sól morska, pieprz cytrynowy

kilka kropel soku z cytryny

do posypania pestki dyni

PRZYGOTOWANIE:

Do gotującej się wody dodajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Dolewamy mleczko kokosowe do gotującej się zupy. Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

Szybka zupa meksykańska z mięsem ( tu
również spora dawka biała)

SKŁADNIKI:

mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)

sól, pieprz

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

puszka kukurydzy konserwowej

puszka groszku konserwowego

puszka czerwonej fasoli

przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kminek mielony)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania ( pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kminek mielony). Podawać z gorącymi grzaneczkami.

Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia.

Zupa z cieciorki

SKŁADNIKI:

Pół szklanki cieciorki

Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak

Marchewka (najlepsza ekologiczna)

Jeden mały seler lub część dużego

Por (tylko biała część)

Pół papryki

Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)

Zioła prowansalskie

Rozmaryn (suszony lub świeży)

Pieprz ziołowy

Papryka ostra (lub łagodna) w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny). Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.

Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl