Pięćdziesiąta pierwsza strona menu Kolarskiej Kuchni
Dzień dobry w ten sobotni poranek. Jeśli dopiero otworzyliście oczy, to zanim pójdziecie do kuchni przeglądnijcie naszą ofertę z kolejnej karty kolarskiej kuchni. Może jeden z tych przepisów poprawi dodatkowo wasz humor i spędzicie ciekawie czas również w kuchni. Smacznego
Dla wyposażonych w gofrownicę polecam dziś ciekawe gofry śniadaniowe. Odrobinę niestandardowe, ale smakują wybornie.
SKŁADNIKI:
2 łyżki płatków żytnich
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
garść żurawiny
szczypta soli
duża szczypta cynamonu
mleko
jogurt grecki
powidła śliwkowe
łyżka orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Mleko wlewamy do miski ( dobrze jeśli jest w temperaturze pokojowej), wbijamy całe jajko, miksujemy, wsypujemy przesianą mąkę , płatki żytnie i żurawinę, doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt wodniste.
Sam proces smażenia gofrów zostawiam użytkownikom, ale zalewamy niezbyt wysoko, bo i tak ładnie wyrośnie. Po lekkim ostudzeniu na wierzch łyżka powideł, łyżka jogurtu i garstka orzeszków. Plus dobra kawa . Czego chcieć więcej..
Kolejna propozycja na śniadanie wymaga tostera zamykanego. Lub sprawnego piekarnika kuchennego.
SKŁADNIKI:
Kilka kromeczek ulubionego chleba tostowego dobrej jakości
pół szklanki świeżych liści szpinaku
kulka mozzarelli
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na skrapiamy kromkę odrobiną oliwy,układamy liście szpinaku, na wierzch plasterki mozzarelli , przyprawiamy sola i pieprzem. Wkładamy na kilka minut do tostownicy i gotowe :)
Zamiennie w piekarniku na 6-8 minut w temperaturze 200 st C.
Rzucam też ciekawe podejście do jajek na śniadaniowym stole. W połączeniu z komosą ryżową.
SKŁADNIKI:
2-4 jajka
3-6 łyżek komosy ryżowej ciemnej
banan
olej kokosowy łyżeczka/łyżka
natka pietruszki, lub garstka liści szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
Komosę ugotuj. Pokrojonego banana wymieszaj z 2 jajkami i 2 białkami jaj. Tłuszcz rozgrzej na patelni i wylej masę. W trakcie mieszania na patelni dorzuć listki szpinaku lub natki pietruszki. Podsmażaj chwilę. Przełóż na talerz i polej pozostałymi żółtkami. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
komentarze