Czterdziesta strona menu Kolarskiej Kuchni

Witam w zakładce do menu naszej Kolarskiej Kuchni. Nasza spiżarnia nieco opustoszała, dlatego postanowiliśmy zadbać m.in. o dodatki do potraw, które przyrządzamy z wami. A żeby żyło nam się zdrowo, zrobimy tym razem domowym sposobem ketchup, musztardę oraz majonez. Przepisy stosunkowo proste, a widok w lodówce własnych przetworów napełni każdego dumą. Jest się czym chwalić przed znajomymi ;)

Zacznijmy od ketchupu, mimo że nieskomplikowany, wymaga nieco więcej czasu w kuchni. Zapewniam że warto, bo gdy raz spróbujecie, nie kupicie go już w sklepie.

Składniki:

1,5 kg pomidorów (tutaj lima)

1/3 szklanki cukru

1/8 szklanki octu

4 liście laurowe

5 kuleczek ziela angielskiego

pół łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka soli

1 duża cebula lub 2 średnie

2 goździki

do smaku świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki oregano

opcjonalnie dodatkowo:

2 ziarenka jałowca

pół łyżeczki ziarenek gorczycy

pół łyżeczki ziół prowansalskich

Pomidory kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym o ogniu bez przykrycia do momentu, aż pomidory rozpadną się, a cebula będzie miękka. Dusimy tak ok. 2,5 godziny. Następnie wlewamy na sito, wyjmujemy ziele, liście, goździki i przecieramy pomidory z cebulą. To co powstanie z przetarcia wlewamy do garnka i ponownie stawiamy na wolnym ogniu, tak aby większość płynu zredukowała się i powstał odpowiednio gęsty ketchup (u mnie tak na wolnym ogniu gotowało się ok. 3 godzin).

Jeśli będziecie chcieli bardziej pikantną wersję, odpowiednio zwiększcie ilość ostrej papryki (według uznania można też dosolić bądź dodać ciut więcej cukru).

Z tej porcji wyszły dwa małe słoiczki

Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.

Na drugi ogień puszczamy musztardę, tu podobnie jak w ketchupie można sterować smakiem i ostrością zmieniając przyprawy i dodatki

Składniki:

3 łyżki gorczycy białej,

3 łyżki gorczycy

6 łyżek octu winnego z białego wina (jeśli wolicie łagodną wersję musztardy, należy dodać 3 łyżki octu),

ok. 8 łyżek wody,

szczypta cukru (można zastąpić miodem - wówczas uzyskamy musztardę miodową),

szczypta soli.

proponowane dodatki:

1 łyżka miodu

1 łyżka świeżych, drobno posiekanych ziół

1 łyżka świeżego, drobno utartego chrzanu

Kolendra

Przygotowanie rozpoczynamy wieczorem: do szklanej miski wsypujemy gorczycę, zalewamy 3 łyżkami przegotowanej (zimnej) wody oraz 6 łyżkami octu. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12-18 godzin (do momentu, aż gorczyca wchłonie cały płyn).

Następnego dnia miksujemy gorczycę wraz z cukrem, solą i wodą (za pomocą blendera; można zmiksować na ulubioną konsystencję - całkowicie gładką lub z kawałkami gorczycy). Jeśli szukamy specyficznego smaku, dorzucamy do Bendera jeszcze jeden z proponowanych składników. Wodę dolewamy stopniowo, rozpoczynając od 3 łyżek, maksymalnie do 5. Na koniec ewentualnie przyprawiamy do smaku . Przechowujemy w lodówce.

Ostatni dodatek do potraw, to już twardszy orzeszek do zgryzienia, tak się przynajmniej wydawało na pierwszy rzut oka. Majonez, tutaj produkcja ekspresowa bez jaj i dużej ilości oleju. W wartościach odżywczych rewolucja, 3-5 razy mniej tłuszczy i kalorii, niestety smakiem nie odbiega zbytnio od domowego. Przepraszam, stety. Przecież oszukaliśmy właśnie swoje kubki smakowe omijając ciężkie składniki ! Ser z mleka sojowego dobrze przyprawiony świetnie odnajduje się w tym przepisie. I ani grama cholesterolu.

Składniki:

Tofu - kostka 180 g

Oliwa z oliwek lub olej roślinny (u mnie rzepakowy) - 3 łyżki

Czosnek - ząbek

Musztarda - łyżka

Ocet jabłkowy - 2 - 3 łyżeczki

Sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę. Myślę że tyle wystarczy, szkoda się wymądrzać, bo jest już gotowy 


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl