Trzydziesta dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Tą kartę menu poświęcamy w całości śródziemnomorskim zapiekanym daniom. Można je rozbudowywać na dziesiątki różnych sposobów, mieszając składniki i przyprawy, a dobrze przygotowana zapiekanka da wam porcje na co najmniej 2 dni. Na deser proponuję pyszny sernik z samego sera, bez mąki, masła i cukru.

Hiszpańska tortilla chłopska

Składniki

3 jajka

2 ugotowane w mundurkach ziemniaki

pół cebuli

2 łyżki oliwy

łyżka masła

1/2 łyżeczki mąki

pieprz

sól

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej w płaskim rondlu oliwie z masłem podsmażamy pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Dokładamy obrane z łupinek i pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę ziemniaki i dusimy na małym ogniu, tak aby ziemniaki doszły, a cebula nie przyrumieniła się zbytnio. Odstawiamy na chwilę, by przestygły. W salaterce roztrzepujemy jajka z mąką, pieprzem i solą, dodajemy podsmażone z cebulką ziemniaki i starannie mieszamy. Podgrzewamy rondel, w którym smażyły się ziemniaki, ewentualnie dodajemy jeszcze oliwy i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu pod przykrywką, aż spód się zarumieni, a wierzch zetnie. Wtedy wyrzucamy na talerz spodem do góry. Kroimy jak tort. Można jeść na ciepło i na zimno.

Jest to domowy, chłopski przepis na tortillę, która tym się różni od jajecznicy, że wszystkie składniki trzeba starannie wymieszać i dopiero wtedy wlać na patelnię, a nie po kolei wrzucać i dopiero potem mieszać. Ważne jest też dobranie odpowiedniego naczynia, bo tortilla powinna być wysoka, a nie płaska. Istnieją dziesiątki różnych przepisów na tortillę - z szynką, boczkiem, papryką, pomidorami czy choćby szpinakiem, który uwielbiał Salvadore Dali. Wtedy do jajek należy dodać ugotowanego szpinaku i tortilla stanie się zielona.

Cukiniowa lasagne

SKŁADNIKI

Na 4 osoby:

2 1/2 cukinii, pokrojone wzdłuż plastry 1,5-2 cm grubości

1/2 kg chudej wołowiny

1 cebula

2 małe pomidory, pokrojone

1 puszka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku, mielonego

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

1/4 szklanki wody

szczypta pieprzu

1 jajko

3/4 szklanki nisko tłuszczowego twarogu

1/2 szklanki sera mozzarella, rozdrobnionego

1 łyżeczka mąki

PRZYGOTOWANIE :

Ugotować cukinię do miękkości, odcedzić i odstawić. Smażyć mięso z cebulką aż się zarumieni, po czym odlać tłuszcz. Dodaj kolejne 8 składników i doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu odkrywając na 10 minut.

W małej miseczce lekko ubić jajka.

Dodać ser, połową tartego sera i mąki.

Do pieczenia w naczyniu żaroodpornym układać od dołu połowę mieszaniny mięsnej, następnie warstwa plastrów cukinii, cała mieszanina twarogu, znów cukinii i pozostała mieszanka mięsna. Wierzch posypać pozostałym startym serem.

Piec z w piekarniku w temp 170 st 10-15 minut

Przed podaniem odstawić na 10 minut.

Parmigiana di melanzane

Czyli zapiekanka z bakłażana. Najlepsza podawana w temperaturze pokojowej, jako przystawka, lub z dodatkiem pieczywa - na lunch bądź kolację. Kluczem doskonałego smaku są cieniutkie plastry bakłażana, które doskonale chłoną aromat pomidorów i sera. Wybierając warzywa zwróćcie uwagę, aby bakłażan miał lśniącą, gładką skórkę i nie był zbyt duży - te większe będą miały w środku twarde pestki.

Składniki:

3 nieduże bakłażany

sól

1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów dobrej jakości)

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

garść posiekanych liści bazylii

200 g startego parmezanu

Przygotowanie:

W czajniku zagotować wodę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażany umyć, pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm ) Plastry bakłażana posypać solą, przełożyć do dużego sitka lub na durszlak, odstawić na 10-15 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić w kostkę. Do rondla wlać ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory oraz szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Plastry bakłażana opłukać z soli, osuszyć na ręczniku papierowym.

Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię. Plastry bakłażana smażyć partiami, z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Przekładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Pomidory z czosnkiem zmiksować blenderem na dość gładki sos. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 sosu. Ułożyć ściśle plastry bakłażana, docisnąć do dna łyżką. Polać niewielką ilością sosu i posypać startym parmezanem. Następnie ułożyć kolejną warstwę bakłażana, polać sosem i posypać serem. Powtarzać, aż do zużycia wszystkich plastrów bakłażana, za każdym razem dociskając ułożone bakłażany łyżką. Wierzch polać pozostałym sosem pomidorowym i posypać parmezanem.

SZYBKI SERNIK BEZ CUKRU I MASŁA

Wiadereczko mielonego sera (w wersji PRO 3x mielony ser 1 kg) 3 jaja, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru, płaska łyżeczka ekstraktu wanilii, szczypta soli, 4 łyżki syropu z agawy, lub miodu ( inne również mile widziane, poza cukrem ) pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego, starta skórka z cytryny. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce wymieszać ser, żółtka, budyń, ekstrakt wanilii, skrobia z ziemniaczków, jogurt i startą skórkę ze sparzonej cytrynki, oraz syrop z agawy. Dodawać stopniowo pianę miesząjac już delikatniej, by nie napowietrzać zbytnio sera. Tortownicę wysmarować masełkiem, dno z papierem do pieczenia (wyciąłem krążek na wymiar )Piec 55-60 min w temp 160 st C. Najlepiej w kąpieli wodnej, tzn z dodatkową blaszką piętro niżej wypełnioną do połowy wrzątkiem. Reszta jak zawsze, uchylić drzwi do wystudzenia stopniowo. Włożyliśmy na noc potem do lodówki to co zostało, jest jeszcze lepszy później, tylko już zimny


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl