Trzydziesta siódma strona menu Kolarskiej Kuchni
Sezon małymi krokami zbliża się do końca. Jesień to czas wysypu sezonowego ciekawych warzyw , które warto nawet z samej ciekawości wykorzystać, nie wspominając już o ich drogocennym składzie minerałów i witamin. Myślę że teraz znajdziecie więcej czasu by w przemyślany sposób poszaleć sobie przyjemnie w kuchni, jeśli nie na stałe to przynajmniej weekendowo. Mam też ciekawy pomysł na deser z...kaszy gryczanej.
Makaron z dynią i kozim serem. Sezonowe dynie powinny częściej gościć na stołach kuchennych, są wdzięczne w obróbce po obraniu skórki, która wbrew pozorom daje się stosunkowo łatwo obrać.
Składniki :
100g makaronu, mile widziany pełnoziarnisty
1/4 średniej dyni hokkaido
50 g sera koziego, lub mozarelli
garść świeżej rukoli
ząbek czosnku
tymianek
sól
kurkuma
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg zaleceń producenta, no-chyba że sami go wyprodukowaliśmy :)
Dynię obieramy jak ziemniaka ze skórki, wykrawamy ćwiartkę, pozbywamy się miąższu i pestek, kroimy na 1cm kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem, przyprawione kurkumą i tymiankiem na łyżeczce oliwy dusimy mieszając około 10 minut, aż zmięknie. Dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron ii dusimy jeszcze minutkę aż się połączy po wymieszaniu. Lekko studzimy i dosypujemy rozdrobniony ser , potem poszarpana rukolę. Doprawiamy jeszcze dla smaku solą, lub pieprzem wg uznania. Podkręcić potrawę można domowym sosem, jogurtem lub zwyczajnie podkrapiając oliwą z oliwek.
Deser czekoladowy z kaszy gryczanej. Prawda że oryginalny pomysł? I sama dobroć w składzie.
Składniki na 2 porcje:
pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
400 ml mleka
5 daktyli
pół banana
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę gryczaną, pokrojone daktyle i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min (należy zwracać uwagę, by mleko nie wykipiało).
Pod koniec gotowania dokładamy czekoladę oraz pokrojonego banana. Przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masę dokładnie blendujemy, jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy mleka. Posypać można pociętymi migdałami, lub orzechami.
Wołowina duszona w czerwonym winie. Nie zapominamy również o mięsku, zwłaszcza o wołowinie, która dostarcza spore ilości przyswajalnego białka.
Pyszny, aromatyczny gulasz idealny zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Długie duszenie powoduje, że smaki doskonale się przenikają, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie. Danie można wzbogacić o wybrane warzywa, dobrze komponować będzie się zielony groszek, marchewka czy seler naciowy.
Składniki:
- 0,6 kg wołowiny gulaszowej
- 1 spora cebula
- 1 puszka pomidorów, krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki czerwonego wina, wytrawnego
- 300ml bulionu wołowego
- po łyżeczce suszonego rozmarynu, szałwi i tymianku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 marchewki
- do podania: polenta, ryż, lub kasza jaglana,
natka pietruszki
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę o boku ok. 4 cm. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Jeśli dodajemy marchewkę - obrać i pokroić w talarki.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić wołowinę, obsmażyć z każdej strony. Wyjąć.
Do tego samego rondla wrzucić cebulę, posiekany czosnek i pokruszone papryczki pepperoncino. Podsmażyć cały czas mieszając. Po ok. 3 minutach dodać puszkę pomidorów oraz suszone zioła, zagotować.
Do podduszonej cebuli i pomidorów dodać wołowinę i wino, a także marchewkę, jeśli używamy. Zagotować. Po ok. 2 minutach dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić razem ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z polentą, posypane posiekaną natką pieruszki.
komentarze