Trzydziesta szósta strona menu Kolarskiej Kuchni
Witam na kolejnym odcinku przepisów naszej kuchni. To jest odcinek poświęcony pastom, kremom, jednak w wersji przyjaznej dla sportu. Podrzucam również ciekawą przemianę zwykłego masła w koszyk ziół na chlebie. Znajdziecie również dynamiczny i szybki kubek z energią. Smacznego
Warzywna pasta. Danie można przygotować na słodko, lub słono. Konsystencja nadała nazwę tej potrawie.
Składniki:
1-1,5 kg warzyw( brokuły, marchew, ziemniaki, buraki czerwone, pietruszka, seler itd… )
Jajka 3-5 szt
150-200 ml mleka, śmietany lub sosu beszamelowego
Sól i pieprz
Wersja słona opiera się niemal wyłącznie na warzywach. Warzywa gotujemy i po ostudzeniu miksujemy do postaci kremu. Mogą to być też pozostałości z gotowania w poprzednim dniu ;) Następnie dodajemy mleko, śmietanę, lub sos beszamelowy. Po kolejnym miksowaniu dodajemy jajka, na około 150-200g kremu powinno przypadać jedno jajo. Można zamiennie 2 żółtka lub 2 białka jaj. Ważne by krem dodać do jajek w misce, a nie odwrotnie, chyba ze pasta jest już zimna. Mieszamy finalnie i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do małych foremek lub jednej dużej do pieczenia. Całość pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku przez 1godzinę i 15 minut w temp 180 st C. Pasta jest gotowa gdy zgęstnieje do postaci gęstego budyniu. Wyjmujemy ją przykładając od góry talerz i lekko poklepując. Dobra jako pojedyncze danie, ale tez dodatek np. do ryżu .
Pyszna pasta z ciecierzycy, przy okazji warto poczytać o dobrych stronach ciecierzycy dla zdrowia.
Składniki:
puszka ciecierzycy gotowanej na parze
główka pieczonego czosnku
6 suszonych pomidorów z zalewy
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Pieprz i sól do smaku
Garść natki pietruszki
Pół łyżeczki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy dokładnie, dodajemy upieczony obrany czosnek, pomidory suszone i oliwę i blendujemy na gładka masę. Jeżeli będzie za sucha dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dosypujemy pół łyżeczki siemienia lnianego. Na koniec dajemy pietruszkę i smarujemy chleb
*pieczony czosnek – odcinamy wierzch lekko solimy i pieczemy w temp 180 stopni Celcjusza ok 30 minut.
Expresowy kubek na szybko, jako torpeda przed krótkim treningiem, lub przy zaspanym poranku.
1 jajko
1 1/2 łyżki mleka
sól
zmielony czarny pieprz
1/4 bułki (lub podobnej ilości chleba francuskiego, itp)
2 łyżeczki serka śmietankowego
1/2 plasterka szynki
świeże liście tymianku, lub świeżo posiekany szczypiorek
musztarda Dijon
Przygotowanie:
Ubij jajko i mleko widelcem w filiżance kawy, dodając sól i pieprz do smaku. Potargaj chleb na kawałki wielkości bilonu. Dodaj i wymieszaj serek. Wymieszaj z poszarpaną ,ciętą szynką. Posyp tymiankiem.
Kuchenka na wysokim poziomie upiecze kubek w około 1 minutę 10 sekund. Ozdabiamy musztardą i świeżym tymiankiem lub szczypiorkiem.
Na sam koniec robimy przepyszny tuning masła. Świat zmienia po nim swoje kolory hi hi.
Składniki:
około kostki masła,
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/4 łyżeczki chili (pamiętamy, że bardzo ostra, więc lepiej zacząć od mniej niż więcej)
i teraz kilka listków naci pietruszki, szałwii, bazylii (tu dajemy to co lubimy)
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Najpierw wszystkie dodatki do masła takie jak kurkuma, papryka, chili, szałwia, pietruszka, bazylia i czosnek miksujemy w blenderze, Robimy tyle ile nam potrzeba na max dwa dni i nic się nie marnuje.
Kiedy zrobi nam się taki mokry piasek ziołowy, który obłędnie pachnie dodajemy miękkie masło i wkręcamy ziołowy piasek w nasze masełko. To idzie dość opornie, ale im masło bardziej miękkie tym łatwiej.
Można wspomóc się łyżką i zamieszać wkręcając ziółka, albo ogrzać lekko masło.
Po wkręceniu przekładamy masełko do słoiczka i szczęśliwie możemy używać do kanapek, grzanek czy pod warzywka.
komentarze