Jedenasta strona menu Kolarskiej Kuchni
Zgłodnieliście przez ten tydzień? Nasza kuchnia podsyła czytelnikom kolejną, już jedenastą stronę z karty menu. Czy próbujecie
przenosić je do swojej kuchni? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach.
Bomba węglowodanowa rankiem przed treningiem. Lekkostrawne,z małą ilością błonnika, więc nie powinno zbyt długo zalegać w żołądku. Tak proste i szybkie w przygotowaniu.
Płatki ryżowe na mleku z bananem, wiórkami kokosowymi i dżemem figowym. Mleko wymieszane z kilkoma łyżkami płatków ryżowych gotujemy 10-15 minut mieszając. Następnie w miseczce mieszamy z resztą składników. Sporo tłuszczu , jednak „dobrego” kokosowego. Czekamy godzinkę i odpalamy gumy na asfalcie ;)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym jest wzorowym
połączeniem węglowodanów z białkiem, szpinak zapewni brakujące ogniwo w
zestawie.
Składniki :
200 g makaronu
duża pierś z kurczaka
2 cebule
600 g świeżego szpinaku
200 g śmietany 12%
2 ząbki czosnku
ser do posypania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek (pokrojone w kostkę). Smażymy 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy i dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy umyty szpinak, dusimy 2-3 minuty, dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Danie przed podaniem posypujemy startym serem.
Wieczorem ni z gruszki, ni z pietruszki, czyli...krem pietruszkowo-gruszkowy.
Potrzebujemy 0,5 kg korzenia pietruszki, 1 dużą twardą
gruszkę, tymianek, garść płatków migdałów, ostra mielona papryka, bulion
warzywny, sól, pieprz, śmietana 12%. Gotujemy nie cały litr bulionu z kostki. W
drugim garnku na płaskiej łyżce oliwy oliwy podduszamy obraną, pokrojoną i
umytą pietruszkę przez 5 minut, Następnie dorzucamy również obrana i pokrojona
gruszkę, dusimy aż delikatnie zmięknie. Przekładamy frykasy do bulionu,
dosypujemy płaska łyżeczkę tymianku i gotujemy od nowa przez około 20 min aż
zmięknie. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy 2 łyżkami śmietany i
odstawiamy. Po chwilowym ostudzeniu miksujemy blenderem. Aby Wasz krem wzniósł
się na wyżyny kulinarne polecamy doprawić prażonymi płatkami migdałowymi . Na
odrobinie oliwy prażymy w tym celu płatki posypane ostrą papryką, aż się
zarumienią. Posypujemy nimi podany krem. Mówię Wam, niebo w gębie
komentarze