Dziesiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Witamy po raz dziesiąty w naszej księdze czarów kuchni sportowej. Po dość oryginalnej owsiance na śniadanie, zapraszamy na kolejne, orientalne już posiłki, które sprawdzają się przy aktywnym trybie życia.

Makowa owsianka na śniadanie.

Mak rzadko gościł u mnie na stole. Głównie kojarzył mi się ze świętami i makowcem, którego pochłaniałem w ogromnych ilościach w tym czasie do uzupełnienia zapasów węglowodanów podczas długich treningów.

Nie zdawałem sobie nawet sprawy, jak dużo dobrego zawierają w sobie te ziarna. Łyżka stołowa (~9-10g) uzupełnia 15% dziennego zapotrzebowania (DZ) na wapń. Jest także niezłym źródłem magnezu i fosforu (do 10% DZ w łyżce stołowej), a także miedzi (7-8%DZ), czy cynku (5%DZ). Taka mała porcja zawiera także aż 5%DZ żelaza.

Jest jeden minus. Jeśli przechodzimy w pracy testy narkotykowe, trzeba uważać z makiem. Zawiera on śladowe ilości opiatów, które w tej ilości nie mają specjalnego wpływu na organizm, natomiast podczas testów mogą dać wynik pozytywny co może mieć przykre konsekwencje.

Ja przygotowałem sobie owsiankę z dodatkiem maku. Mak świetnie komponuje się z cytrusami, więc do tradycyjnie przygotowanej owsianki dodałem poza 2 łyżkami maku także sok z ćwiartki limonki oraz trochę startej skórki z limonki (wcześniej porządnie wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem). Owsiankę osłodziłem drobno pokrojonymi daktylami oraz dodałem pokrojoną w ósemki pomarańczę.

Nudle z mini pok choi i cukinią. Orientalny lunch, naładowany witaminami.

Mini pok choi, czyli chińska kapusta. Jest bardzo bogatym źródłem witamin C, K, A, B6, kwasu foliowego oraz bardzo kiepskim źródłem kalorii, gdyż w 100g zawiera ich około 12-13. Czyli można się obżerać nią do woli... poniżej jedna z propozycji.

Składniki:

- jedna porcja makaronu ryżowego

- mini pok choi

- 1 dymka

- pół małej cukinii

- 2 plasterki bekonu

- olej kokosowy - 1 łyżeczka

- sos sojowy - 1 łyżka

- olej z orzeszków ziemnych - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Gotujemy wodę na makaron. Myjemy warzywa. Cukinię kroimy w plastry, z mini pok choi odcinamy "głąba" oraz oddzielamy liście od białych części. Siekamy dymkę. Bekon kroimy na mniejsze kawałki.

Wodę na makaron zdejmujemy z ognia, wrzucamy makaron i trzymamy 3 minuty pod przykryciem. 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do dość wysokiej temperatury i dorzucamy bekon. Jak lekko się zarumieni wrzucamy białą część pok choi, cukinię i dymkę. Smażymy minutę i dorzucamy liście kapusty. W czasie kolejnej minuty odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię. Dodajemy sos sojowy oraz olej z orzeszków ziemnych, mieszamy jeszcze przez krótką chwilę i zdejmujemy z ognia.

Polecamy Wam dziś na wieczór humus z białej fasoli i bazylii. Kuchnia arabska również potrafi nas mile zaskoczyć. Do tego bardzo smacznie

Składniki :

1 szklanka białej fasoli

2 łyki oliwy z oliwek

1 łyżka tahini, lub 50g sezamu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki z cytryny

pół łyżeczki czarnego pieprzu

1 szklanka świeżych liści bazylii

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu balsamicznego.

Przygotowanie :

Namoczoną dość długo wcześniej fasole gotujemy,aż zmięknie(ok 2 godz). Następnie odsączoną chłodzimy,np w lodówce. Wodę z gotowanej fasoli zatrzymujemy do ewentualnego dodania przy miksowaniu by rozrzedzić konsystencję. Po schłodzeniu miksujemy wszystko,wraz z posiekanym wcześniej czosnkiem.

Podajemy z pitą, nachos, paluchami razowymi, lub na chlebie.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

  • Dziewiąta strona menu Kolarskiej Kuchni

    Dziewiąte wrota do kuchni. Wykładamy kolejne karty na stół, przy łaskawej zimie tego roku nawet w kuchni sportowej robi się wiosennie, ...

    Więcej...
  • Ósma strona menu Kolarskiej Kuchni

    Ósma już odsłona karty kolarskiej kuchni. Tym razem zaskoczymy was rodzimą kuchnią. Czy nasze polskie specjały nie mogą być również z powodzeniem ...

    Więcej...

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl