Jedenasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Zgłodnieliście przez ten tydzień? Nasza kuchnia podsyła czytelnikom kolejną, już jedenastą stronę z karty menu. Czy próbujecie
przenosić je do swojej kuchni? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach.

Bomba węglowodanowa rankiem przed treningiem. Lekkostrawne,z małą ilością błonnika, więc nie powinno zbyt długo zalegać w żołądku. Tak proste i  szybkie w przygotowaniu.

Płatki ryżowe na mleku z bananem, wiórkami kokosowymi i dżemem figowym. Mleko wymieszane z kilkoma łyżkami płatków ryżowych gotujemy 10-15 minut mieszając. Następnie w miseczce mieszamy z resztą składników. Sporo  tłuszczu , jednak „dobrego” kokosowego. Czekamy godzinkę i odpalamy gumy na asfalcie ;)

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym jest wzorowym połączeniem węglowodanów z białkiem, szpinak zapewni brakujące ogniwo w zestawie.

Składniki :

  200 g makaronu

  duża pierś z kurczaka

  2 cebule

  600 g świeżego szpinaku

  200 g śmietany 12%

  2 ząbki czosnku

  ser do posypania

  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek (pokrojone w kostkę). Smażymy 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy i dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy umyty szpinak, dusimy 2-3 minuty, dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Danie przed podaniem posypujemy startym serem.

Wieczorem ni z gruszki, ni z pietruszki, czyli...krem pietruszkowo-gruszkowy.


Potrzebujemy 0,5 kg korzenia pietruszki, 1 dużą twardą gruszkę, tymianek, garść płatków migdałów, ostra mielona papryka, bulion warzywny, sól, pieprz, śmietana 12%. Gotujemy nie cały litr bulionu z kostki. W drugim garnku na płaskiej łyżce oliwy oliwy podduszamy obraną, pokrojoną i umytą pietruszkę przez 5 minut, Następnie dorzucamy również obrana i pokrojona gruszkę, dusimy aż delikatnie zmięknie. Przekładamy frykasy do bulionu, dosypujemy płaska łyżeczkę tymianku i gotujemy od nowa przez około 20 min aż zmięknie. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy 2 łyżkami śmietany i odstawiamy. Po chwilowym ostudzeniu miksujemy blenderem. Aby Wasz krem wzniósł się na wyżyny kulinarne polecamy doprawić prażonymi płatkami migdałowymi . Na odrobinie oliwy prażymy w tym celu płatki posypane ostrą papryką, aż się zarumienią. Posypujemy nimi podany krem. Mówię Wam, niebo w gębie


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl