Pierwsza strona menu kolarskiej kuchni
Na pierwszej stronie menu kolarskiej kuchni
zobaczycie trzy urozmaicone posiłki. Każdy z nich ma zdrowe i energetyczne
przesłanie.
Owsianka - świetny pomysł na pożywne śniadanie. Zarówno przed dniem pracy, jak i porannym treningiem.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
- szklanka mleka lub wody (ewentualnie trochę więcej, zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- szczypta soli
- 1 banan
- 1/4 szklanki borówek amerykańskich (lub polskich jagód)
opcjonalnie:
- miód lub syrop klonowy (ostatecznie cukier)
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Przygotowujemy płatki owsiane z wodą i szczyptą soli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz borówki. Jeśli banan jest dojrzały, danie będzie słodkie. Jeśli jednak lubimy słodsze śniadania dodajemy na koniec łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę cynamonu.
Świetnie smakuje także z innymi miękkimi owocami sezonowymi - szczególnie malinami.
Obiadowo proponujemy spaghetti z wędzonym łososiem
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
120 g łososia wędzonego
300 g spaghetti
1 łyżka masła
150-200 g śmietany
100 ml mleka
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki pieprzu białego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozpuszczamy masło. Jak się rozpuści to dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy.
Wędzonego łososia kroimy/odrywamy drobno.
Łososia wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem cayenne (chili) i pieprzem białym. Mieszamy. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki.
Makaron gotujemy – wkładamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy kilka minut aż będzie al dente (wg. opakowania)
Odcedzony makaron nakładamy na talerze i na to nakładamy sos. Możecie też makaron wrzucić na patelnię i wymieszać, ale pierwsza wersja prezentuje się „estetyczniej” na talerzu
Posypujemy natką i podajemy.
Sprawdzonym sposobem na kolację są mało doceniane zupy i kremy warzywne z dodatkami, sycące a nie tuczące skarbnice witamin i minerałów.
Krem brokułowo brukselkowy z grzankami
Składniki:
2 szalotki(cebulki), 1 ząbek czosnku, sól, 35 dag brokułów, 50 dag brukselki, 2 dag masła lub margaryny, pieprz, 850 ml bulionu, 2 kromki chleba tostowego, cukier, 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany, 5 dag orzechów laskowych.
Sposób wykonania:
Czosnek i szalotkę pokroić w małą kostkę. Brukselkę oczyścić, brokuły podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim czosnek i szalotki. Dodać brokuły oraz brukselkę. Krótko podsmażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W połowie czasu gotowania wyjąć kilka różyczek brokuł. Pieczywo pokroić w kostkę. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę, zagotować. Przyprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Pieczywo i orzechy zrumienić na suchej patelni. Zupę rozlać do czterech miseczek. Posypać grzankami i orzechami. Udekorować odłożonymi brokułami. Można odwrócić proporcje ilościowe brokuł i brukselki. Całość smakuje rewelacyjnie.
komentarze