Jedenasta strona menu Kolarskiej Kuchni

Zgłodnieliście przez ten tydzień? Nasza kuchnia podsyła czytelnikom kolejną, już jedenastą stronę z karty menu. Czy próbujecie
przenosić je do swojej kuchni? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach.

Bomba węglowodanowa rankiem przed treningiem. Lekkostrawne,z małą ilością błonnika, więc nie powinno zbyt długo zalegać w żołądku. Tak proste i  szybkie w przygotowaniu.

Płatki ryżowe na mleku z bananem, wiórkami kokosowymi i dżemem figowym. Mleko wymieszane z kilkoma łyżkami płatków ryżowych gotujemy 10-15 minut mieszając. Następnie w miseczce mieszamy z resztą składników. Sporo  tłuszczu , jednak „dobrego” kokosowego. Czekamy godzinkę i odpalamy gumy na asfalcie ;)

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym jest wzorowym połączeniem węglowodanów z białkiem, szpinak zapewni brakujące ogniwo w zestawie.

Składniki :

  200 g makaronu

  duża pierś z kurczaka

  2 cebule

  600 g świeżego szpinaku

  200 g śmietany 12%

  2 ząbki czosnku

  ser do posypania

  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek (pokrojone w kostkę). Smażymy 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy i dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy umyty szpinak, dusimy 2-3 minuty, dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Danie przed podaniem posypujemy startym serem.

Wieczorem ni z gruszki, ni z pietruszki, czyli...krem pietruszkowo-gruszkowy.


Potrzebujemy 0,5 kg korzenia pietruszki, 1 dużą twardą gruszkę, tymianek, garść płatków migdałów, ostra mielona papryka, bulion warzywny, sól, pieprz, śmietana 12%. Gotujemy nie cały litr bulionu z kostki. W drugim garnku na płaskiej łyżce oliwy oliwy podduszamy obraną, pokrojoną i umytą pietruszkę przez 5 minut, Następnie dorzucamy również obrana i pokrojona gruszkę, dusimy aż delikatnie zmięknie. Przekładamy frykasy do bulionu, dosypujemy płaska łyżeczkę tymianku i gotujemy od nowa przez około 20 min aż zmięknie. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy 2 łyżkami śmietany i odstawiamy. Po chwilowym ostudzeniu miksujemy blenderem. Aby Wasz krem wzniósł się na wyżyny kulinarne polecamy doprawić prażonymi płatkami migdałowymi . Na odrobinie oliwy prażymy w tym celu płatki posypane ostrą papryką, aż się zarumienią. Posypujemy nimi podany krem. Mówię Wam, niebo w gębie


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl