Piąta strona menu Kolarskiej Kuchni

Na piątej już stronie naszego menu poranek zaczynamy od naleśników na mega słodko, trenażer obok stoi i czeka, by spalić tą wybuchowa mieszankę :)

Pancakes z mąki pełnoziarnistej - solidna porcja energii przed porannym treningiem.

Składniki: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki cukru - 2 duże jaja kurze - 2 szklanki chudego mleka - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - olej w spraju

Przygotowanie: Wymieszać wszystkie suche składniki w misce. Dodać "mokre" składniki (jaja, mleko, ekstrakt) i dokładnie wymieszać trzepaczką lub łyżką. Nie ubijać.

Smażyć na patelni spryskując ją lekko przed każdą porcją ciasta olejem w spraju. Porcja na jednego naleśnika to ok. 1/4 szklanki. Jeśli nie posiadamy takiego oleju, można nakładać cienką warstwę oleju za pomocą pędzelka kuchennego, lub ręcznika papierowego. 

Gdy naleśnik zacznie "bulgotać" można opcjonalnie powciskać w niego owoce. Gdy spód i rogi placka się zetną, przełożyć na drugą stronę i smażyć aż przestaną być surowe.

Propozycja podania: - z syropem klonowym - z borówkami i jogurtem - z musem malinowym - z kremem czekoladowo-orzechowym

Ryba pieczona na sposób włoski urozmaici Wam wciąż te same lub podobne obiady. Smakuje wybornie.


Składniki dla 2-4 osób filety jędrnej białej ryby ze skórą (np. dorsza)- 4 oliwa z oliwek- 2 łyżki pomidory koktajlowe- 500 g czarne oliwki- 50 g orzeszki piniowe- 25 g świeże liście bazyli- duża garść młode ziemniaki- 0,5 kg

Opis przygotowania (czas przygotowania: do 45 min)

1. Ziemniaczki umyj, osusz i wsyp do wysmarowanego oliwą naczynia

2. Piecz 20 minut w 180C stopniach z termoobiegiem lub 200C bez

3. Filety przypraw solą i pieprzem, pomidorki przekrój na pół, oliwki osącz z zalewy

4. Po 20 minutach dołóż do naczynia filety a pomidorki rozrzuć na ziemniaczkach

5. Posyp pomidorki i ziemniaczki orzeszkami piniowymi i oliwkami. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek

6. Piecz 12-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią

Wieczorem nie warto już inwestowac w węglowodany zbyt dużo, sałatka z mozzarellą, rukolą i oliwkami jest więc świetnym wyborem.


Składniki: - 10 dag mozzarelli w kulkach z bazylią - 20 dag rukoli - 15 dag pomidorków cherry - 10 dag czarnych oliwek - 4 łyżki oliwy - łyżka octu winnego - estragon - 2-3 gałązki lubczyku - cukier - sól - pieprz

Sposób przygotowania:

Rukolę opłukać, osuszyć, poodrywać twarde końcówki. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oliwki osączyć z zalewy.

Wymieszać rukolę z pomidorkami i oliwkami. Kulki mozzarelli wyjąć z opakowania, osączyć, dołożyć do sałatki. Całość doprawić pieprzem.

Lubczyk umyć, osuszyć, posiekać. W occie winnym rozpuścić po szczypcie soli i cukru, dodać pieprz, 1/2 łyżeczki estragonu i lubczyk. Dodać oliwę i mieszać, aż zmętnieje. Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać.


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 


Powiązane posty


komentarze

Powiązane treści

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl