Czwarta strona menu Kolarskiej Kuchni

Ale zaraz, jak to? Tak bez omletów śniadania? Nie może być ! Czas to nadrobić, więc nasza kuchnia serwuje klasyk po tuningu na zielono

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

2 jajka 5 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie 2 łyżeczki serka wiejskiego 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie czosnek)

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy od niego wodę wszystko (jajka, szpinak, serek, otręby, przyprawy) razem miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnie i przecieramy ją lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek smażymy dość długo na jednej stronie na małym ogniu, korzystając z własnych umiejętności i pomysłowości przewracamy omlet na drugą stronę Możemy podawać z serkiem wiejskim. I akumulator gotowy do pracy 

Pomysł na kolację, lub obiad w dzień nietreningowy. W dzień treningowy, warto by było dołożyć jakieś węgle - torebkę ryżu naturalnego, lub porcję makaronu pełnoziarnistego.

Pstrąg z warzywami

Składniki (2 porcje): - 1 pstrąg - 1 opakowanie Warzyw na Patelnię (ja użyłem hortex "z przyprawą włoską")  - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - pół cytryny - sół pieprz do smaku

Przygotowanie: Jeśli kupiliśmy całego pstrąga, trzeba go wypatroszyć i odfiletować. Ze średniej wielkości pstrąga powinniśmy uzyskać 2 ok. 150g filety.

Warzywa na patelnię przygotowujemy wg opisu na opakowaniu (choć ja polecam nie dodawać wody, wtedy warzywa będą bardziej chrupiące, nie zmiękną tak mocno). 

Gdy warzywa zaczną dochodzić, na drugą patelnię wrzucamy pstrąga i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek, krótko z obu stron.

Podajemy z ćwiartką cytryny, solą i pieprzem do przyprawienia ryby już na talerzu.

Dziś kolacji nie będzie, trening został źle wykonany, więc kara musi być. Za karę robimy pieczone jabłka z bakaliami !

Składniki ;

Jabłka kilka połówek orzecha włoskiego migdały rodzynki miód cynamon odrobina bitej śmietany

Sposób przygotowania ;

Jabłko umyć i wydrążyć gniazdo nasienne tak by dziurka była tylko u góry. Do otworu włożyć bakalie wymieszane wcześniej z miodem, posypać cynamonem. Owinąć folią aluminiową boki jabłka i włożyć do piekarnika na ok 15 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. Ozdobić odrobiną bitej śmietany dla wyglądu i smaku. Przy wytopie odpuszczamy sobie śmietankę (chociaż żal )


o autorze

Mateusz Zoń

Od 1999 roku wyczynowo uprawia kolarstwo górskie, wielokrotnie stawał na najwyższych stopniach podium prestiżowych zawodów, także poza granicami kraju. 
 Od września 2014 roku oficjalnie pełni rolę Redaktora Naczelnego velonews.pl. 

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl