Kasza jaglana raz, dwa, trzy.

Kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem kuchennym, który jako jeden z nielicznych potrafi być bazą dań obiadowych, śniadaniowych i deserów. Jest źródłem żelaza, miedzi, witamin z grupy B. Z racji swojego wysokiego indeksu glikemicznego trzeba ją spożywać mając na uwadze szybki wzrost poziomu cukru po posiłku. Przed Wami trzy bardzo ciekawe i smaczne przepisy, wykorzystujące ta złota kaszę.


Kasza jaglana z owocami z piekarnika

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 150 ml mleka 
  • 1 bardzo duże jajko 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 125 g borówek
  • 50 g malin 
  • 1 łyżka brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 195°C. Owoce umyj i wymieszaj z kaszą. Przełóż kaszę z owocami do wysmarowanego masełkiem naczynia. Mleko wymieszaj rózgą z jajkami i zalej nim kaszę. Wierzch kaszy posyp odrobinę cukrem i wstaw całość do piekarnika na 15-20 min (do całkowitego ścięcia masy jajecznej). Wcinaj na gorąco.

PLACKI JAGLANE Z TWAROGIEM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • Pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 150 twarogu
  • 100 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przepłucz i gotuj we wrzątku przez 18 minut. Ostudź. Świeży szpinak umyj i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i duś aż zmięknie. Przez kilka minut duś bez przykrycia, by odparowała woda. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Zeszklij na odrobinie oliwy. Twaróg rozgnieć widelcem. Do ostudzonej kaszy dodaj szpinak, cebulę i twaróg, przypraw sokiem z cytryny i pieprzem, oraz łyżką oliwy. Na końcu dodaj mleko, jajko i dwie łyżki mąki. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.. Patelnię rozgrzej i lekko nasmaruj oliwą. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż do zarumienienia po około 2 minuty każda stronę. Dobrze komponują się z sosem, Ale sos musicie już wybrać sami :)

Kasza jaglana z bananem i kokosem

SKŁADNIKI:

  • 60g kaszy jaglanej
  • cały banan
  • mleko kokosowe
  • łyżeczka wiórek kokosowych
  • łyżeczka ziaren słonecznika
  • syrop z agawy 
  • kardamon do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę upraż na suchej patelni – uważaj by jej nie spalić. Kaszę sparz wrzątkiem, wrzuć do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Gdy kasza wchłonie całą wodę dolej trochę mleka / mleka kokosowego i podgrzej. W tym czasie pokrój banana, upraż słonecznik. Wszystko połącz z ugotowaną kaszą, dodaj miód lub syrop z agawy do smaku i kardamonu.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

Powiązane galerie

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl