Kasza jaglana raz, dwa, trzy.
Kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem kuchennym, który jako jeden z nielicznych potrafi być bazą dań obiadowych, śniadaniowych i deserów. Jest źródłem żelaza, miedzi, witamin z grupy B. Z racji swojego wysokiego indeksu glikemicznego trzeba ją spożywać mając na uwadze szybki wzrost poziomu cukru po posiłku. Przed Wami trzy bardzo ciekawe i smaczne przepisy, wykorzystujące ta złota kaszę.
Kasza jaglana z owocami z piekarnika
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 ml mleka
- 1 bardzo duże jajko
- 1 łyżeczka masła
- 125 g borówek
- 50 g malin
- 1 łyżka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 195°C. Owoce umyj i wymieszaj z kaszą. Przełóż kaszę z owocami do wysmarowanego masełkiem naczynia. Mleko wymieszaj rózgą z jajkami i zalej nim kaszę. Wierzch kaszy posyp odrobinę cukrem i wstaw całość do piekarnika na 15-20 min (do całkowitego ścięcia masy jajecznej). Wcinaj na gorąco.
PLACKI JAGLANE Z TWAROGIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 150 twarogu
- 100 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przepłucz i gotuj we wrzątku przez 18 minut. Ostudź. Świeży szpinak umyj i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i duś aż zmięknie. Przez kilka minut duś bez przykrycia, by odparowała woda. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Zeszklij na odrobinie oliwy. Twaróg rozgnieć widelcem. Do ostudzonej kaszy dodaj szpinak, cebulę i twaróg, przypraw sokiem z cytryny i pieprzem, oraz łyżką oliwy. Na końcu dodaj mleko, jajko i dwie łyżki mąki. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.. Patelnię rozgrzej i lekko nasmaruj oliwą. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż do zarumienienia po około 2 minuty każda stronę. Dobrze komponują się z sosem, Ale sos musicie już wybrać sami :)
Kasza jaglana z bananem i kokosem
SKŁADNIKI:
- 60g kaszy jaglanej
- cały banan
- mleko kokosowe
- łyżeczka wiórek kokosowych
- łyżeczka ziaren słonecznika
- syrop z agawy
- kardamon do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę upraż na suchej patelni – uważaj by jej nie spalić. Kaszę sparz wrzątkiem, wrzuć do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Gdy kasza wchłonie całą wodę dolej trochę mleka / mleka kokosowego i podgrzej. W tym czasie pokrój banana, upraż słonecznik. Wszystko połącz z ugotowaną kaszą, dodaj miód lub syrop z agawy do smaku i kardamonu.
komentarze