Żelowe naboje energetyczne z nasionami chia.

Kolejny pomysł na domowe słodycze, które w dość prosty sposób można przygotować w każdej kuchni. Truskawki mogą być mrożone. Równie dobrze spiszą się inne owoce letnie, które wystarczy zmiksować przed połączeniem z pozostałymi składnikami. Soda, to nic innego jak wodorowęglan sodu, czyli sód, który wydalamy podczas wysiłku z organizmu. 

SKŁADNIKI:

500-600g truskawek

1/2 szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny

3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego

10 g agaru w proszku

2-3 łyżki nasion chia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

kilka łyżek cukru, może być kolorowy (do posypania) 

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj truskawki w misce i dodaj pozostałe składniki do przemianowania. Pozostaw wymieszane składniki na 20 minut by się „przegryzły”.

Wlej masę do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, upewniając się, że nasiona chia nie zaczynają się przypalać na dnie garnka mieszaj wolno co jakiś czas przez 15 minut.

Następnie wylej masę na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i odłóż ją na bok, aby ostygła przez trzy godziny. Można użyć również silikonowych foremek, które zapewniają gotowe kształty po ich stężeniu i wyjęciu. Potnij masę żelową na mniejsze kostki. Uwolnij swoją kreatywność jeśli masz ochotę, samo wycinanie kształtu to już czysta zabawa. Tak pocięte i oddzielone kostki posyp cukrem  i umieść na tacce w zamrażarce do czasu ich spożycia w dowolnej chwili.


o autorze

Piotr Szafraniec

Nieuleczalnie chorujący od ponad 20 lat na pasję do roweru. Próbował uciec od swojej choroby łowiąc olbrzymie dorsze na kole podbiegunowym, jednak przegrał tą walkę i zaraża teraz swoim ADHD na szosowych zjazdach. Dzieli się...

komentarze

WiadomościWszystkie

  • ZŁOTO, NIE KARTA!

    Oto bilet wstępu do rowerowego raju: 14 maratonów Mazovii, kolarskie wyścigi Road Tour, dwie wakacyjne etapówki i ściganie się w zimie....

    Więcej...

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • 34-300 Żywiec, Folwark 21/25
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl