Kotleciki indycze z dynią. Lekka wersja mielonych.

Ponownie otwarty jest sezon dyniowy. Z tęsknoty za starym dobry kotlecikiem mielonym z kuchni babci postanowiliśmy pobawić się smakami by stworzyć nieco odmienioną wersję swojskiego dania. Całość bardzo lekka i bogata w wartościowe składniki przypadnie do gustu wielu z Was. My pokusiliśmy się o wykończenie w wersji z piekarnika, jak i tradycyjnie na patelni z odrobiną oliwy. Dość wymądrzania się, podwijamy rękawy i do roboty .

SKŁADNIKI :

  • pierś z indyka (kurczaka) 600g
  • mała dynia (Hokkaido)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • razowa bułka tarta
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka nasion dyni
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • przyprawa do...pizzy Kamis
  • oliwa z oliwek 

     

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, lub kupujemy już mielone. Małą, lub połówkę średniej dyni obieramy ze skórki, wybieramy łyżką miąższ i ścieramy na oczkach do tarcia marchewki. Cebulkę tniemy bardzo drobno, podobnie szatkujemy cały pęczek natki i nasiona dyni. W dużej misce mieszamy mięso, dynię, jajko, nasiona, natkę, łyżeczkę oliwy z oliwek. Podczas mieszania doprawiamy przyprawami do smaku. Ostatnim etapem w misce jest dodanie odpowiedniej ilości bułki tartej. Dosypujemy do momentu, gdy konsystencja masy będzie plastyczna ale  stała i możliwa do formowania kulek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 st C. Formujemy kulki w dłoni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy by je spłaszczyć, by równo potem się dopiekły wewnątrz. Pieczemy w tak wysokiej temperaturze 15-16 minut, lub do momentu zarumienienia. Uzupełnieniem na talerzu mogą być ziemniaki lub kasza gryczana. Ulubiony sos, najlepiej na bazie jogurtu dopełni smaku całości.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl