Słodkie przetwory bez grama cukru.

Jak widać, można przygotować w domowej kuchni dżemy i konfitury w bardzo ciekawych zestawieniach, bez grama cukru i dodatków chemicznych do użytku w zimie i wczesną wiosną gdy odporność organizmu wyraźnie słabnie. Warto eksperymentować nawet z teoretycznie nie pasującymi do siebie składnikami, bo efekt może zaskoczyć. Smacznego i powodzenia.

Dżem z...pomidorów.

SKŁADNIKI:

2 kg słodkich, bardzo dojrzałych pomidorów

1/2 kg dyni

kilka daktyli

4 łyżki rumu

sól sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Pomidorki wymyj dokładnie,pokrój i zalej rumem. Odstaw na kilka godzin by nabrały smaku rumu.W małej ilości wody uduś obraną i pokrojoną dynię. Dodaj pomidory, zmiksowane daktyle i sok z cytryny. Duś około 15 minut na małym ogniu mieszając co chwilę. Dodaj pod koniec sól i przełóż do słoiczków. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia.


Marmolada z winogron i suszonych śliwek.


SKŁADNIKI:

2 kg ciemnych winogron

6-7 suszonych śliwek

50 g ciemnego rumu

10 g pektyny

PRZYGOTOWANIE:

Winogrona umyj i włóż do garnka z grubym dnem. Dodaj pokrojone śliwki. Gotuj powoli około 30 minut, wlej rum i dodaj pektyny. Przełóż do słoików (suchych i wyparzonych). Zakręć i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.


Konfitura figowo orzechowa.

SKŁADNIKI:

1kg fig

100 g orzechów laskowych

4-5 daktyli

cytryna

szczypta soli

laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Figi pokrój i włóż do garnka z grubym dnem.Zalej odrobiną wody, a po 10  minutach dodaj sparzoną i pokrojoną drobno cytrynę wraz ze skórką. Dodaj posiekaną wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając ok 20  minut. Dodaj posiekane daktyle, a następnie posiekane i podprażone.na suchej patelni orzechy. Przełóż do słoików i dodaj po odrobinie soli.Zakręć i wstad do nagrzanego piekarnika na 20 minut.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl