Pancakes i racuchy na różne sposoby.

Racuszki twarogowo-kokosowe . Bez zwykłej mąki, to podnosi je o poziom wyżej w hierarchii kuchennej.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg chudego twarogu     
  • 6 łyżek wiórków kokosowych     
  • 4 łyżki mąki kokosowej     
  • 2 jajka     
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     
  • szczypta soli     
  • oliwa do smażenia     
  • listki melisy lub mięty do dekoracji     
  • sól himalajska do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ser i jajka zmiksuj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę suchych składników powoli wsypuj do twarogu, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Ciasto ma być gęste i lepkie. Odstaw na 15-20 minut, by mąka straciła smak surowizny i ponownie zmiksuj. Jeśli jest za gęste, dolej odrobinę gazowanej wody. Rozgrzej oliwę na patelni. Rękami zamoczonymi w zimnej wodzie nabieraj po porcji ciasta i kładź na patelni, zachowując odstępy. Delikatnie rozpłaszcz zwilżoną łyżką. Smaż na średnim ogniu na rumiano z każdej strony. Przed podaniem odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Udekoruj listkami melisy lub mięty, oprósz solą.


Pancakes FIT z owocami. Wersja z United States of America.

SKŁADNIKI:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ksylitolu ( lub syrop z agawy)
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 g otrębów (dowolne)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki esktraktu waniliowego
  • szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko dokładnie mieszkamy z jogurtem, mlekiem i ekstraktem waniliowym – możemy użyć blendera. Dodajemy mąkę, ksylitol (można również użyć innego słodkiego zamiennika), siemię lniane i otręby. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie ubijamy białko dodając szczyptę soli. Następnie ubite białko dodajemy do uprzednio przygotowanej masy. Delikatnie łączymy. Placuszki smażymy na dobrej jakościowo patelni, bez dodatku tłuszczu lub też możemy dodać na patelnię odrobinę oleju kokosowego. Dekorujemy swoim ulubionym dżemem na polewie z jogurtu.


Racuchy z serem na truskawkach. Mamy i białko z twarogu i jaj i węglowodany z mąki ( można podmienić na ciekawszą wersję mąki w proporcjach 1/1)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 2 jajka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 200 g twarogu, półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g truskawek, pokrojonych na kawałki
  • szczypta soli

   PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wsypujemy cukier, drożdże, 1 łyżkę przesianej mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy, aż zaczyn podrośnie. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, sól, cukier waniliowy oraz zaczyn. Chwilę mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy pokruszony twaróg i truskawki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuchy ( masy po wyrośnięciu nie wolno mieszać ). Olej nie powinien być bardzo rozgrzany ponieważ placki będą się przypalać i pozostaną surowe w środku. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.



o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl