Niedobór magnezu - przyjemne uzupełnianie braków.

Magnez to jeden z kilku makroelementów zamieszanych w prawidłową i wydajna prace naszego organizmu, a zwłaszcza układu naczyniowego i mięśni podczas wysiłku fizycznego. W parze z potasem, o którym napiszemy w kolejnym odcinku często jest wydalany i w zbyt małym stopniu uzupełniany dietą, co doprowadza do spadku wydajności naszego organizmu, spadku mocy a w skrajnych przypadkach kurczy mięsniowych, które wielu z was zapewne juz poznało boleśnie. Nie jest konieczne uzupełnianie go suplementami jeśli zadbamy o właściwe składniki w naszej diecie codziennej. Poniżej podrzucamy wam trzy przepisy które łatwo wprowadzić w codzienne menu. Podwijajcie rękawy i do dzieła !

Deser czekoladowy z migdałami i orzechami.

Pyszny i szybki deser w którym magnez uzupełniamy dwoma najbardziej obfitymi w ten pierwiastek składnikami : kakao i migdały.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego 
  • 2 łyżki nasionek chia 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • do posypania rozdrobnione orzechy laskowe

Składniki na mleko migdałowe: 

  • 1 szklanka niesolonych migdałów wraz ze skórką 
  • 4  szklanki wody źródlanej

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wodę odcedź, przepłucz migdały pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Migdały zmiksuj wraz z wodą. Następnie przełóż  na potrójnie złożoną gazę, zakręć dokładnie i odciśnij.  Mleko przechowuj w szklanej butelce lub słoiku do 2-3 dni. Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”.  Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao.  Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin.  Po tym czasie posypać stłuczonymi na drobno orzeszkami i zajadać się.

Chleb gryczany z pestkami dyni.

Szybi strzał w piekarniku i mamy swoje pieczywo bogate w magnez. Kasza z dodatkiem pestek to kolejne bonusy z tym makroelementem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej typ 2000 
  • 1,5 szkl mąki jasnej orkiszowej typ 700 
  • 1,5 szkl kaszy jaglanej ugotowanej na sypko  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka soli np. himalajskiej lub morskiej 
  • garść pestek dyni 
  • 2 szklanki kefiru     

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy składniki suche: mąki, kaszę, sodę, sól, pestki dyni ( mogą być pocięte drobno ) i mieszamy wszystko. Wlewamy kefir i mieszamy szybko. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki (np. 25x10cm). Pieczemy 50-60 min w 180st (do tzw suchego patyczka). Kroimy po wystudzeniu.

Ciasteczka z otrębów pszennych.

Ostatni przepis na  ciasteczka do kawy. Zdają egzamin również podczas treningu, co ucieszy wielu z was. otręby pszenne również obfituja w magnez. Morele uzupełnią dodatkowo potas, dlatego tak cenne  również podczas treningu.

SKŁADNIKI:

  • szklanka płatków owsianych 
  • szklanka otrębów pszennych 
  • 1/4 szklanki rodzynek 
  • 1/4 szklanki suszonych moreli
  • szklanka mąki 
  • jajko 
  • szklanka soku z jabłek 
  • 3-4 łyżki oleju  
  • 2 łyżki miodu  
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cynamon (zamiast cynamonu można dodać wiórki kokosowe)

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki, pociete drobno morele i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko roztrzepać (lub zmiksować) z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę posypać mąką, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temperaturze 200 stopni C około 10 minut, nie dłużej.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl