Kasza owsiana. Czwarty filar w kaszomanii.

Owies —bogaty w węglowodany złożone, wysokiej jakości białko i błonnik. Jest dobrym źródłem minerałów i kwasu foliowego. Owies zawiera witaminy A, E, B1, B2, B6, K, aminokwasy w najbardziej zrównoważonym stosunku dla naszego organizmu, również takie elementy jak miedź, cynk, kobalt, potas, żelazo, mangan, jod, fluor...
Owies to dobry przeciwutleniacz, zawiera tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega syntezie cholesterolu w organizmie, hamuje wchłanianie i uwalnianie cukrów. Zgodnie z swoimi właściwościami antyoksydacyjnymi kasza owsiana jest lepsza od większości warzyw, owoców, zbóż.

Przepis na warzywa z kaszą owsianą.


SKŁADNIKI:

  • warzywa sezonowe: np. papryka, pomidory, kalafior, fasolka szparagowa, dynia
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • cebulka
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 180 g tofu
  • sól, pieprz
  • czubryca
  • łyżka pestek dyni
  • 100 g kaszy owsianej
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE :

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową ugotować na parze. Kiedy kasza bulgocze i gotuje się fasolka, umyć warzywa i pokroić na cząstki. Obrać cebulę oraz czosnek i pokroić. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać dwa pomidory (lima lub malinowe) i chwilę podsmażyć. Następnie dodać paprykę oraz dynię (hokkaido nie wymaga obierania – wystarczy wydrążyć i pokroić). Jeżeli trzeba, dodać kilka łyżek wody. Dodać tofu pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora. Przykryć i dusić ok. 15 minut, aż warzywa puszczą sok i będą miękkie. Dodać ciecierzycę oraz pestki dyni i dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czubrycą. Na koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Na talerzu ułożyć kaszę, fasolkę, warzywa i posypać natką pietruszki. Pełnowartościowe, sycące i jednocześnie lekkie danie gotowe. Można nawet przygotować większą ilość, zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy następnego dnia.

Kasza owsiana z suszem owocowym.

SKŁADNIKI:

  • ok 8 łyżek kaszy owsianej
  • 400 ml wody
  • 2 suszone gruszki, kilka suszonych śliwek, suszone jabłka
  • miód
  • wanilia

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy suszki w kostkę. Do garnczka wlewamy wodę, solimy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę, dajemy ok 1 cm laski wanilli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojone suszki i gotujemy kolejne 10 min. Należy sprawdzać stan wody, ewentualnie dolać trochę wody. Na sam koniec słodzimy miodem lub cukrem.

Na koniec garnczek z pokrywką owijamy kocem i dajemy w pościel. Kasza wtedy będzie długo utrzymywała ciepło, kasza jeżeli jest woda fajnie ją wchłonie i nabierze lepszego aromatu suszek. Krupnik na bazie kaszy owsianej. Nadal niedoceniane zupy, są kufrem pełnym minerałów i witamin świetnie uzupełniającym zimową i jesienną dietę.

Krupnik bazujący na kaszy owsianej.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek niewielkiego selera
  • 10-12 cm jasnej części pora
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki kaszy owsianej
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • 50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany
  • niewielka papryczka chili
  • mały pęczek pietruszki

PRZYGOTOWANIE :

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać. Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki.

Szarlotkowa kasza owsiana na mleku


SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki kaszy owsianej
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta cynamonu
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka migdałów
  • 1 kosteczka gorzkiej czekolady
  • świeże owoce

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę, mleko, wodę i cynamon umieszczamy w garnuszku i gotujemy ok. 15 minut aż kasza wsiąknie cały płyn. Mieszamy często, by się nie przypaliła. W między czasie obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko dodajemy do garnka wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny i cynamonem, chwilę dusimy na wolnym ogniu (również mieszamy, możemy dodać odrobinę wody). Kiedy jabłko zmięknie, odstawiamy z ognia. Ugotowaną kaszę (powinna być odrobinę twardsza) przekładamy do miski lub szklanki, dodajemy jabłko i jogurt. Posypujemy migdałami, układamy świeże owoce. Kosteczkę czekolady ścieramy na tarce i dekorujemy na górze.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl