Kasze-polskie złoto na talerzu. Odc 1- Kasza jaglana.
Produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Ma opinię zdrowej kaszy, ponieważ wykazuje właściwości alkalizujące organizm (odkwaszanie), a większość produktów codziennej diety wykazuje działanie kwasotwórcze.
Prosty paprykarz bazujący na jaglanej kaszy. W przypadku papryki warto się pokusić o wcześniejsze upieczenie jej w piekarniku. W tej wersji sypka wędzona jednak również świetnie się sprawdza. Na bogato można dorzucić natkę pietruchy.
SKŁADNIKI:
- 170 g suchej kaszy jaglanej (3/4 szklanki)
- 250 g marchewki startej na dużych oczkach (2 szklanki)
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- olej/oliwa do smażenia
- ziele angielskie
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy startą marchewkę, dodajemy ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sos sojowy, paprykę, dokładnie mieszamy. Dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. To wszystko :)
Rozpusta. Diabelnie pyszny deser z naszej kaszy w połączeniu z gorzką czekoladą. W słoiczku zabierzemy go również do pracy.
SKŁADNIKI:
- kasza jaglana surowa-1 szklanka
- mleko roślinne-3 szklanki
- woda-2 szklanki
- wiórki kokosowe niesiarkowane-200 g
- ksylitol/cukier/jasny syrop-6 łyżeczek
- gorzka czekolada-1 tabliczka (100 g)
- olej kokosowy-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę dokładnie przepłukujemy wodą i zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego oraz 2 szklankami wody. Gotujemy, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut). Pod koniec gotowania kaszę słodzimy i dodajemy wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka roślinnego. Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do małego garnka, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Kaszę z wiórkami blendujemy dokładnie. Do słoiczków (lub szklanek deserowych) nakładamy na zmianę warstwy kaszy polane czekoladą. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Ostry tuning omletowy. Zdejmujemy chip i podkręcamy gary jaglanką.
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną (ok. ½ szklanki suchej kaszy) gotujemy w osolonym wrzątku około 10-15 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Ugotowaną kaszę blendujemy do jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość ponownie blendujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju/oliwy, a następnie wlewamy na niego omletowe ciasto. Gdy placek podpiecze się od spodu, przewracamy go na drugą stronę. Ciekawa jest również wersja ze szpinakiem dodanym do masy.
foto M Gembacka
komentarze