Kuchnia parowa. Ogromny potencjał w diecie aktywnych.

Dania przygotowane na parze nie tracą nic ze swoich własciwości odżywczych i zachowuja cały potencjał mineralny. Umiejetnie przygotowana kąpiel z dodatkami ziól i przypraw potrafi też zmienić fantastycznie smak każdej potrawy. Poza tym omijamy zupełnie temat tłuszczu. Przepisów z wykorzystaniem pary jest mnóstwo, dlatego zapraszamy do przygotowania tych może mniej banalnych, mimo tego bardzo prostych. Smacznego.

Kopytka uznawane były za tuczące. Spora w tym wina zarówno mąki, jak i tłuszczu podawanego wraz z nimi. Ale kluski serowo/ziemniaczane, bez masła lepione z pełnoziarnistej mąki to już zupelnie inny wymiar kopytkowy :)

SKŁADNIKI:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g twarogu (u mnie chudego) 
  • ok. 1/2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko do gotowania 
  • sól

PRZYGOTOWANIE:  .

Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo gnieciemy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko,  dużą szczyptę soli i dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór.  Gotujemy na parze 6-8 minut

Bułki na parze wzorowane nieco na śląskich i czeskich buchtach. Dodatkowo połączone z musem dyniowo-cynamonowym. niebo w gębie...

SKŁADNIKI:

  • 1x dynia kostka Hortex  
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 szklanka wody

Składniki na ciasto:

  • 300 ml letniego mleka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 jajka 
  • 5 dkg drożdży 
  • 4 szklanki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy jajka, cukier, sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto.  Do tego ciasta drożdżowego nie dajemy tłuszczu ,żeby go zbytnio nie obciążać.  Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 40 min.  Po wyrośnięciu wyjmujemy na stolnice rozwałkowujemy i wykrawamy bułeczki.  Pozostawiamy jeszcze chwile w celu wyrośnięcia na Ok 15-20 minut. Szeroki garnek napełniamy woda ok ¾ pojemności.  Na wierzchu przykrywamy bawełnianą ściereczką ( ja mam taką w kształcie koła uciętą na potrzeby tego właśnie ciasta) i ściśle ją obwiązujemy gumeczką, tak żeby powstała mocno naciągnięta powierzchnia, na której układa się bułki. Gdy woda zacznie się gotować, układamy na ściereczce bułki, przykrywamy drugim garnkiem i parujemy 4 minuty ( w zależności od wielkości bułek). W wodzie dusimy do miękkości dynię i dodajemy cukier i cynamon.  Po kilku minutach gotowania zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany mus serwujemy ciepły wraz z bułeczkami posypanymi cukrem pudrem.


Ryba na parze, to zapewne klasyk dla wielu. Utrudniamy nieco zadanie by smakowało dwa razy lepiej. Dodatki z imbiru i sezamu również znajdują sie na naszej "dobrej" liście produktów.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego 
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki 
  • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej 
  • 4 filety rybne (omijamy chińskie hodowle)  
  • 2,5 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego

Sos:

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki 
  • 125 ml wody 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozprowadzona w 1 łyżce wody 
  • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać w małym naczyniu imbir z czosnkiem, skórką z limonki i kolendrą. Ułożyć filety skórą do góry i oprószyć mieszanką przypraw. Złożyć filety na pół. Skropić ryby olejem sezamowym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Włożyć kratkę do woka lub do dużej patelni (tak dużej, żeby zmieściło się na niej naczynie z rybą). Nalać tyle wody, żeby sięgała niemal do kratki. Przykryć wok i doprowadzić wodę do wrzenia. Ustawić naczynie z rybą na kratce nad delikatnie gotującą się wodą. Przykryć i gotować na parze przez około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Przenieść filety szeroką łopatką na półmisek i przykryć, żeby nie stygły. Przygotować sos: soki, które zostały w naczyniu, w którym gotowały się ryby, zlać do małego rondelka. Dodać sok z limonki i wodę, zagotować. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie. Ciągle mieszając, gotować przez minutę, aż sos lekko zgęstnieje.  Dodać kolendrę, wymieszać. Podawać rybę polaną sosem.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl