Ciasta fit. Słodki przerywnik bez wyrzutów.
Ciasto pomarańczowe.
SKŁADNIKI:
- 2 małe pomarańcze
- 6 jajek
- 100 g ksylitolu
- 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g kakao nisko tłuszczowego
- 50g płatków migdałów do posypania
Polewa:
- 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70%
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika – do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę – czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne – para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z wodą. Następnie mieszamy z masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Pierniki orkiszowe.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki orkiszowej 650
- 300 g mąki orkiszowej 2000 (mąka chlebowa)
- 200 g miodu
- 250 g daktyli
- 70 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- przyprawa do piernika.
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle należy rozgotować aż do prawie całkowitego wyparowania wody (ma zostać ok. 1 łyżki wody), rozetrzeć widelcem na papkę. Masło roztopić z cukrem i dodać daktyle. Przestudzić i dołożyć pozostałe składniki. Zagnieść bardzo klejące ciasto. Umieścić je na 1 h w lodówce. Ciasto wałkować na placek grubości 5-8 mm i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Przestudzone pierniki polać gorzką czekoladą i posypać bakaliami lub zaszaleć - nie mogłam odmówić tego dzieciom - i lukrować, obsypywać posypkami itp, choćby miały trafić tylko na choinkę.
Ciasto bananowe fit.
SKŁADNIKI (na keksówkę):
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego mleka owsianego)
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- można dodać orzechy lub bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej i cukier. Banany dokładnie rozgnieść widelcem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli pieczemy ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodać dodatki i delikatnie połączyć je z ciastem. (bakalie, owoce) Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut.
komentarze