Carbo loading. Dzień przed.


Penne z kurczaczkiem. 

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka przyprawy cajun 
  • 250g  makaronu penne 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 10% do smaku 
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszać łyżkę oliwy z przyprawą cajun i pociętego w grubą kostkę kurczaka włożyć i obtoczyć dokładnie. Podgrzać patelnię i drugą łyżkę oliwy.  Przełożyć kurczaka i dusić 5-6 minut aż się zetnie i zarumieni. Odstawić i ostudzić. W dużym garnku wrzącej osolonej wody, gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i gotować, często mieszając, aż zacznie aromatycznie pachnieć, około 1-2 minut. Stopniowo dodawać  śmietanę i skórkę z cytryny cały czas mieszając. Gotować około 1-2 minut.  Wymieszać z parmezanem, aż lekko zgęstnieje, około 1-2 minut. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodać więcej śmietany w miarę potrzeby.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z makaronem i delikatnie przełożyć. Podawać natychmiast z kurczakiem, przyozdobionym z pomidorami i pietruszką.

Carbonara z porem i grzybkami

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry szynki chudej pociętej w kostkę
  • 2 pory, przycięte, oczyszczone i osuszone 
  • 200 g pieczarek, lub kurek 
  • 250 g makaronu 
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować wodę w garnku. Rozgrzać na dużą patelnię i piec średnim ogniu szyneczkę na odrobinie oliwy około 6-7 minut aż bedzie chrupiąca. Osuszyć na papierowym reczniku po wuyjeciu z patelni. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać pory ze szczyptą soli, a następnie wrzucić grzyby na górę.  Wymieszać wszystko razem i przykryć. Gotować, aż składniki zmiękną - około 5 minut.  W tym czasie rzucić makaron do wodzie ugotować - to jest bardzo ważne, by makaron był gorący.  Podczas gdy makaron jest gotowany, wymieszać jajka i ser razem w dużej misce.  Gdy makaron bedzie ugotowany odcedzić  i od razu wrzucić do patelni. Mieszankę z porem i pieczarkami zdjąć z ognia. Dołożyć do makaronu i mieszać. Dodać mieszaninę jaj tuż przy szczycie i natychmiast rozpocząć mieszanie makaronu razem dużą drewniana łyżką.  Zazwyczaj miesza się przez dobrą minutę do dwóch. W tej chwili w razie potrzeby, dodać nieco wody do patelni, aby sos z makaronem był bardziej kremowy. Wrzucić szynkę.  Podawać natychmiast z dodatkowym serem.

Zapiekane risotto z jarmużem i pesto

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, z grubsza posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana 
  • 1 szklanka ryżu arborio 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 szklanka świeżych liści pietruszki 
  • 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 
  • 2 kubki z grubsza posiekanych liści jarmużu
  • 2 łyżki masła
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 4 jajka ugotowane

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Tostować orzechy na  blasze do pieczenia, podrzucając od czasu do czasu, przez 8-10 minut. Ostudzić. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę i dusić, często mieszając, aż zmiękną i lekko się zeszklą, około 5-8 minut. Wymieszać z ryżem i doprawić solą i pieprzem. Dusić, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać wino i doprowadź do wrzenia. Gotować do niemal całkowitego wysuszenia, około 3 minuty. Dodać 2 szklanki bardzo gorącej wody, doprawić jeszcze solą i pieprzem, i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż płyn będzie wchłonięty przez ryż  15-18 minut. Podczas gdy ryż jest gotowany,zmiksuj czosnek z połową  prażonych orzechów w malakserze. Dodać pietruszkę, szczypiorek, połowę jarmużu, pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek i 1/4 szklanki zimnej wody. Blendować, aż będzie gładkie. Dodaj 1/4 szklanki parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Zblendować ostatni raz Zdjąć garnek z piekarnika i powrócić do średnim ogniu na kuchence. Dodaj 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i gotować ryż, często mieszając, aż ryż będzie miękki około 3 minuty. Wymieszać z pesto, masłem i połową pozostałego parmezanem. Dodać pozostały jarmuż i wymieszać, dodać więcej wody w razie potrzeby. Podawać posypane pozostałymi orzechami, parmezanem i jajkiem sadzonym.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

WydarzeniaWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl