Jak ciekawie przygotować rybę .
Biszkopt z dorsza
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych filetów z dorsza
- 1/2 śmietany
- 6 jajek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 5 dag blanszowanych migdałów
- 10 dag startych migdałów
- czarny pieprz
- sól
- masło i tarta bułka do formy
PRZYGOTOWANIE:
Filety bez skóry 4 razy przepuść przez maszynkę. Dodaj śmietanę, żółtka, zeszkloną na maśle cebulę, posiekane, prażone migdały, pianę z białek, starte migdały, sól i pieprz. Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę. Wstaw do większego naczynia z wodą i do piekarnika o temperaturze 160°C. Piecz godzinę, stopniowo zwiększając temperaturę do 180°C. Biszkopt podawaj na zimno, krojony w plastry, polany sosem jajecznym z kaparami i koperkiem.
Tymbaliki rybne z ryżem
SKŁADNIKI:
- 2 małe filety z dorsza
- pół szklanki ryżu
- 2 jajka
- 2 białka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka curry
- masło oraz bułka tarta do foremek
- Sos:
- 2 spore filety z dorsza
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 pomidory
- cebulka dymka
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zalej ryż wodą, posól i gotuj, aż ryż będzie rozgotowany. Przełóż do dużej miski. Filety pokrój w kostkę, włóż do malaksera, wbij jajka, zmiksuj na pulchną masę, dodaj do ryżu, wymieszaj. Do masy dołóż koncentrat pomidorowy, kurkumę, curry, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno i wmieszaj w masę ryżowo-rybną. Cztery małe foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nałóż po porcji masy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 35 minut. Na sos: filety pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory, wlej śmietanę, zagotuj, dołóż pokrojoną rybę i dymkę. Gotuj 10–15 min. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotowe tymbaliki wyjmij na talerze, polej sosem i podawaj.
Tarta z wędzoną rybą i serem
SKŁADNIKI: -
- ciasto kruche w rulonie
- 1 wędzona makrela
- 1 por
- 250 ml tłustej śmietany (30%)
- 4 jajka
- 100 g sera żółtego -
- pęczek koperku -
- sól
PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności, podobnie jak przy każdej innej tarcie wykładamy do formy gotowe kruche ciasto. Formę smarujemy wcześniej masłem, żeby się nie przykleiło, a ciasto delikatnie dziurawimy widelcem, żeby nie tworzyły się bąble. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na, 10 minut żeby się podpiekło. W tym czasie oddzielamy mięso z makreli tak, żeby dostać spore kawałki bez żadnych ości. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy na drobne plasterki. Ser ścieramy na tarce. Po przygotowaniu farszu, zajmujemy się zalewą. W misce mieszamy śmietanę i jajka z odrobiną soli i dodajemy garść siekanego koperku. Gdy ciasto jest podpieczone, wrzucamy do środka rybę, pora i większość sera. Zalewamy dobrze wymieszaną masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu rozsypujemy resztkę sera i wkładamy do piekarnika na k. 30 minut.
komentarze