Zapiekane - granola, chrust ziemniaczany i jabłka z owsem.
Granola korzenna o smaku dyni.
SKłADNIKI:
- Płatki owsiane 2 szklanki
- Sezam 3 łyżki
- Pestki dni 3 łyżki
- Wiórki kokosowe 3 łyżki
- Puree z pieczonej dyni 2/3 szklanki
- Banan 1/2 sztuki
- Cynamon 2 łyżeczki
- Imbir łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Rodzynki 8 łyżek
- Nasiona lnu, lub konopi 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE :
Wymieszaj w misce płatki, wiórki kokosowe, sezam, pestki dyni i przyprawy. Zmiksuj blenderem banan z puree dyniowym i wymieszaj dokładnie z zawartością miski. Posklejaną masę przerzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące. Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i nasiona lnu. Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Chrust ziemniaczany do śniadania lub obiadu.
SKŁADNIKI:
- 2 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz. Użyj dużych otworów w kuchennej tarce i zetrzyj na długie paseczki. Umieść ziemniaki w durszlaku i dobrze spłucz, aż woda będzie czysta. Wyciśnij ziemniaki z ich nadmiaru wody ściskając w dłoni, lub w durszlaku dociskając. Rozgrzej dużą głęboką patelnię z teflonu, lub ceramiczną i wlej 3 łyżki oleju lub oliwy. Gdy będzie gorące dodaj łyżkę oleju. Dodać około 1/3 z pociętych ziemniaków wystarczająco dużo do pokrycia powierzchni patelni. Smaż ziemniaczki na złoty kolor przez około 3-5 minut. Przypraw lekko solą jeśli lubisz. Po tym czasie obróć w całości przypieczone ziemniaczki jak omlet i skrop dodatkowo oliwą. Dopiecz drugą stronę do stanu w jakim lubisz je chrupać. Podawać z awokado, jajeczkiem, szpinakiem, czy mozzarellą. Świetne na bogate śniadanie, lub obiad.
Owsianka zapiekana w jabłkach. Wyższy poziom wtajemniczenia w porannym posiłku
SKŁADNIKI:
- 4 średnie jabłka
- ½ cytryny
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- jogurt naturalny
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik wstępnie podgrzać do 190 st C. Odkroić ½ z góry jabłka. Rdzeń jabłka wyciąć i wydłubać łyżką. Polej sokiem z połowy cytryny odcięte krawędzie jabłek, aby zapobiec zbrązowieniu. Kawałki jabłek z wydrążenia, które nadają się do użytku wrzucić do średniej wielkości miski. Dodać płatki owsiane, stłuczone orzechy włoskie, żurawinę, cynamon i sól do miski i wymieszać do połączenia składników. W innej misce wymieszać mleko migdałowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy aż dobrze mieszane. Łyżka takiej masy lub nieco więcej powinna być włożona i delikatnie upchnięta w każdym z jabłek. Ostrożnie wlać mleko do wypełnionego jabłka aż zaczniesz widzieć ciecz na wierzchu. Dodaj jeszcze łyżkę mieszanki tworząc górke na jabłku i ponownie podlej mlekiem Umieść jabłka w naczyniu do pieczenia i piec przez 30 minut.Po króciótkim ostudzeniu dekoruj łyzką gęstego jogurtu, posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Amen
komentarze