Zapiekane - granola, chrust ziemniaczany i jabłka z owsem.


Granola korzenna o smaku dyni.

SKłADNIKI:

  • Płatki owsiane 2 szklanki 
  • Sezam  3 łyżki 
  • Pestki dni  3 łyżki 
  • Wiórki kokosowe  3 łyżki 
  • Puree z pieczonej dyni  2/3 szklanki 
  • Banan  1/2 sztuki 
  • Cynamon  2 łyżeczki 
  • Imbir  łyżeczka 
  • Gałka muszkatołowa  1/4 łyżeczki 
  • Rodzynki  8 łyżek 
  • Nasiona lnu, lub konopi 3 łyżki    

PRZYGOTOWANIE :

Wymieszaj w misce płatki, wiórki kokosowe, sezam, pestki dyni i przyprawy. Zmiksuj blenderem banan z puree dyniowym i wymieszaj dokładnie z zawartością miski. Posklejaną masę przerzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące. Gdy granola ostygnie dodaj do niej rodzynki i nasiona lnu. Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Chrust ziemniaczany do śniadania lub obiadu.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże ziemniaki 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy  
  • sól do smaku      

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz. Użyj dużych otworów w kuchennej tarce i zetrzyj na długie paseczki. Umieść ziemniaki w durszlaku i dobrze spłucz, aż woda będzie czysta. Wyciśnij ziemniaki z ich nadmiaru wody ściskając w dłoni, lub w durszlaku dociskając. Rozgrzej dużą głęboką patelnię z teflonu, lub ceramiczną i wlej 3 łyżki oleju lub oliwy.  Gdy będzie gorące dodaj łyżkę oleju.  Dodać około 1/3 z pociętych ziemniaków wystarczająco dużo do pokrycia powierzchni patelni.  Smaż ziemniaczki na złoty kolor przez około 3-5 minut. Przypraw lekko solą jeśli lubisz. Po tym czasie obróć w całości przypieczone ziemniaczki jak omlet i skrop dodatkowo oliwą.  Dopiecz drugą stronę do stanu w jakim lubisz je chrupać. Podawać z awokado, jajeczkiem, szpinakiem, czy mozzarellą. Świetne na bogate śniadanie, lub obiad.

Owsianka zapiekana w jabłkach. Wyższy poziom wtajemniczenia w porannym posiłku

SKŁADNIKI:

  • 4 średnie jabłka  
  • ½ cytryny 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • jogurt naturalny 
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik wstępnie podgrzać do 190 st C. Odkroić ½ z góry jabłka. Rdzeń jabłka wyciąć i wydłubać łyżką.  Polej sokiem z połowy cytryny odcięte krawędzie jabłek, aby zapobiec zbrązowieniu. Kawałki jabłek z wydrążenia, które nadają się do użytku wrzucić do średniej wielkości miski. Dodać płatki owsiane, stłuczone orzechy włoskie, żurawinę, cynamon i sól do miski i wymieszać do połączenia składników. W innej misce wymieszać mleko migdałowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy aż dobrze mieszane. Łyżka takiej masy lub nieco więcej powinna być włożona i delikatnie upchnięta w każdym z jabłek.  Ostrożnie wlać  mleko do wypełnionego jabłka aż zaczniesz widzieć ciecz na wierzchu.  Dodaj jeszcze łyżkę mieszanki tworząc górke na jabłku i ponownie podlej mlekiem Umieść jabłka w naczyniu do pieczenia i piec przez 30 minut.Po króciótkim ostudzeniu dekoruj łyzką gęstego jogurtu, posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Amen


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl