Miodowe menu.
Chrupiąca i soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowej z sezamem.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka miodu Kozackiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki z konopii
- 2 łyżki sezamu
- olej sezamowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na pierwszy ogień idzie marynata - wymieszać miód, sos sojowy,sok z cytryny oraz olej sezamowy. Pierś kurczaka ponacinać drobnym ostrym końcem noża i zanurzyć w marynacie. Wstawić do lodówki na 15-30 minut. Na talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Obtoczyć każdy kawałek kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju sezamowym z każdej strony do złotego koloru na małym ogniu.
Sałatka z jabłkami i bakaliami w dressingu miodowym
SKŁADNIKI:
Sałatka:
- 3 szklanki mieszanej i podartej sałaty
- 1 jabłko, cienko krojone połówki plastrów
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki sera pleśniowego, rozdrobnionego
Miodowo/jabłkowy dressing:
- 2 łyżki miodu Kozackiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Sałatka: W misce umieścić sałaty. Dodać pokrojone w cienkie połówki plastrów jabłka, żurawinę, orzechy włoskie i ser na wierzchu. Nie mieszaj, zrobisz to podczas jedzenia :)
Dressing: Wymieszaj składniki bardzo dokładnie w miseczce i polej dressingiem obficie sałatkę.
Sushi z masłem orzechowym, miodem i jabłkami.
SKŁADNIKI:
- 2 kromki chleba,bez skórki, jasne pieczywo
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- ½ jabłka, pokroić w cienkie pałeczki
- 2 łyżeczki miodu Kozackiego
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Rozprowadzić masło orzechowe na chlebie cienką, równomierną warstwą. Umieścić laski jabłka na wierzchu po kilka sztuk. Zrosić miodem i posypać cynamonem. Powoli zawinąć chleb w górę upewniając się, że tak mocno jest dociśnięty aż chleb się skleja. Sklejone kromki pokrój na równe 3-4 części i umieść na talerzu. Składniki proste, a efekt wyborny.
Izotonik z dość ciekawym składem, oczywiście na bazie węgli z miodu.
SKŁADNIKI:
- 500ml wody
- 3 łyżki miodu Kozackiego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- mała garść liści mięty
- sok z 1/2 limonki
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
Ciepłą wodę wymieszaj z miodem. W moździerzu rozetrzyj lekko ziarna kminu. Na suchej patelni podsmaż kmin, aż zacznie mocno pachnieć. Wsyp kmin do wody, dodaj miętę i sok z limonki. Wstrząśnij jak James Bond i wlej do bidonu.
komentarze