Miodowe menu.

Chrupiąca i soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowej z sezamem.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • Podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 łyżka miodu Kozackiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny kilka kropel oleju sezamowego
  • 2 łyżki mąki z konopii
  • 2 łyżki sezamu
  • olej sezamowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Na pierwszy ogień idzie  marynata - wymieszać miód, sos sojowy,sok z cytryny oraz olej sezamowy. Pierś kurczaka ponacinać drobnym ostrym końcem noża i zanurzyć w marynacie.  Wstawić do lodówki na 15-30 minut. Na talerzu wymieszać mąkę z sezamem.  Obtoczyć każdy kawałek kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju sezamowym z każdej strony do złotego koloru na małym ogniu.

Sałatka z jabłkami i bakaliami w dressingu miodowym

SKŁADNIKI:

Sałatka:

  • 3 szklanki mieszanej i podartej sałaty 
  • 1 jabłko, cienko krojone połówki plastrów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki sera pleśniowego, rozdrobnionego

Miodowo/jabłkowy dressing:

  • 2 łyżki miodu Kozackiego 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Sałatka: W misce umieścić sałaty.  Dodać  pokrojone w cienkie połówki plastrów jabłka, żurawinę, orzechy włoskie i ser na wierzchu. Nie mieszaj, zrobisz to podczas jedzenia :)

Dressing: Wymieszaj składniki bardzo dokładnie w miseczce i polej dressingiem obficie sałatkę.

Sushi z masłem orzechowym, miodem i jabłkami. 

  SKŁADNIKI:

  • 2 kromki chleba,bez skórki, jasne pieczywo 
  • 2-3 łyżki masła orzechowego 
  • ½ jabłka, pokroić w cienkie pałeczki 
  • 2 łyżeczki miodu Kozackiego 
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Rozprowadzić masło orzechowe na chlebie cienką, równomierną warstwą. Umieścić laski jabłka na wierzchu po kilka sztuk. Zrosić miodem i posypać cynamonem. Powoli zawinąć chleb w górę upewniając się, że tak mocno jest dociśnięty aż chleb się skleja. Sklejone kromki pokrój na równe 3-4 części i umieść na talerzu. Składniki proste, a efekt wyborny.

Izotonik z dość ciekawym składem, oczywiście na bazie węgli z miodu.

SKŁADNIKI:

  • 500ml wody
  • 3 łyżki miodu Kozackiego 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • mała garść liści mięty 
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:

Ciepłą wodę wymieszaj z miodem. W moździerzu rozetrzyj lekko ziarna kminu. Na suchej patelni podsmaż kmin, aż zacznie mocno pachnieć. Wsyp kmin do wody, dodaj miętę i sok z limonki. Wstrząśnij jak James Bond i wlej do bidonu.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl