Sezonowe owoce. Słodkie kolarskie lato. Tarta, chłodnik i deserowe czereśnie w czekoladzie.
Ta karta menu jest wypełniona słodkimi przepisami, które w większości bazują na naturalnych cukrach i z powodzeniem zastąpią słodycze, po które zdarza się sięgać na sklepowych półkach, czy w cukierni. Zarówno truskawki, jak i czereśnie, czy mango są pełne witamin i mikroelementów. Dlatego należy z nich korzystać sezonowo do woli.
Zbliżają się upalne dni. Chłodnik z truskawek i jagód z makaronem wkomponuje się więc w takie dni w porze obiadowej idealnie.
SKŁADNIKI na 3-4 porcje:
- 250-300 g jagód i tyle samo truskawek (oraz garść do dekoracji)
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- tarta skórka pomarańczowa
- sok z pół cytryny
- makaron pełnoziarnisty np. kokardki
- jogurt naturalny
- mięta lub czerwona bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Instrukcję znajdziecie na opakowaniu. Pamiętajcie aby makaron był al dente. Do pierwszego pojemnika wsypujemy jagody, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki mascarpone, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz tartą skórkę z pomarańczy. Do drugiego pojemnika wsypujemy umyte truskawki, resztę składników oraz sok z cytryny. Wszystko blendujemy na gładki mus. Do głębokich talerzy jednocześnie wlewamy chłodnik jagodowy i truskawkowy. Następnie wlewamy jogurt i mieszamy. Wsypujemy kilka łyżek makaronu, przystrajamy owocami, pokrojoną miętą lub bazylią. Jeżeli preferujecie dania bardziej słodkie – możecie chłodnik posypać dodatkowo cukrem.
Deserowe czereśnie % w gorzkiej czekoladzie. Fantastyczny przerywnik na słodko w w środku dnia. Alkohol nie jest wymagany, kwestia indywidualna, ale schłodzenie czereśni już tak.
SKŁADNIKI:
- 25 czereśni (muszą mieć ogonki)
- 200 ml brandy lub ciemnego rumu
- 100 g czekolady gorzkiej 70% (na 18 czereśni)
PRZYGOTOWANIE:
Czereśnie umyj. Lekko ponacinaj z góry do dołu w czterech miejscach, żeby łatwiej mogły 'pić'. Przygotuj czysty słoik o pojemności około 300ml. Przenieś owoce do słoika i zalej alkoholem tak, żeby wszystkie były całkowicie zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 1 dobę, a najlepiej na kilka dni. Od czasu do czasu sprawdź, czy się nie zepsuły Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przygotuj płaską tackę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Czereśnie trzymaj za ogonki i zamaczaj w czekoladzie tak, żeby się nią całe pokryły. Następnie układaj na pergaminie. Gdy wszystkie obtoczysz w czekoladzie, przenieś tackę do lodówki. Po godzinie czereśnie będą gotowe do jedzenia. Należy je przechowywać w lodówce.
Tarta z musem z mango i truskawkami. Przepis na samo ciasto celowo przygotowany jest bez dodatku masła. Pozostałe produkty w swojej prostocie są wręcz genialne po połączeniu w całość.
SKŁADNIKI:
Tarta:
- 350 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Mus owocowy:
- 2 owoce mango
- duży jogurt grecki
- 2-3 łyżki żelatyny
- 0,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jogurt i jajka, całość zagnieć – dobre ćwiczenie na mięśnie, zwłaszcza że ciasto jest wyjątkowo sprężyste. Z ciasta uformuj jednolitą kulę i wstaw do lodówki na około 30 minut. Wysmarowaną masłem formę do tarty lub z papierem do pieczenia wyłóż ciastem w lekko podniesionymi brzegami i piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 25-30 minut. W blenderze zmiksuj owoce mango. Przygotuj porcję żelatyny w/g przepisu producenta. W naczyniu dokładnie wymieszaj jogurt grecki, żelatynę i mus z mango. Na ostudzoną tartę nałóż masę i pokryj wierzch truskawkami. Mogą być całe, lub pocięte na grube plastry. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.
komentarze