Smoothie series, czyli jak naładować się i zregenerować naturalnie. Kuchnia nr 66.
Smoothie z awokado i bananem. Grzeczny kompromis pomiędzy węglowodanami i białkami, pełen również mikroelementów i witamin.
SKŁADNIKI:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 banany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Składniki pokroić na mniejsze kawałki. Całość zmiksować. I już! Jeśli chcesz, żeby smoothie było chłodne, o konsystencji prawie lodów, włóż banany do zamrażarki na 30 minut.
Smoothie żelazny Mike, czyli jak pompować krew czerwonymi krwinkami. Buraki i natka pietruszki, to naturalne nośniki żelaza, niezbędnego przy produkcji krwinek czerwonych, odpowiedzialnych za przenoszenie tlenu.
SKŁADNIKI:
- 1 burak czerwony, surowy, obrany i posiekany
- 4 truskawki
- 1 dojrzały banan
- spora garść natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego soku z imbiru opcjonalnie
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Banan dobrze jest zamrozić przez pół godzinki, napój będzie nieco chłodniejszy. Wszystkie składniki tradycyjnie kroimy na mniejsze kawałki i blenderem wywołujemy burzę. Po 2-3 minutach jest gotowy.
Witaminowy bomber smoothie. Owocowy raj z dodatkiem szpinakowej nuty.
SKŁADNIKI:
- 2 spore brzoskwinie
- 1 mango
- 1 banan
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki wody
- 3-4 garście szpinaku
- 1 łyżka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Również i w tym przypadku wrzucamy pokrojone składniki w kielich blendera i patrzymy jak zmieniają swoja konsystencję na przyjemny kremik.
Proteinowy raj. By uzyskać wysoki poziom białka, poświęcamy 2 miarki odzywki wysokobiałkowej. Są sposoby o wiele bardziej naturalne, jak choćby ser biały i pochodne mleka, jednak tak wysokiego poziomu białka nie uzyskamy.
SKŁADNIKI:
- 2 miarki białka waniliowego
- 1 szklanka mleka migdałowego niesłodzonego
- 1 zamrożony banan
- 1 łyżka soku z limonki
- starta skóra z jednej limonki (parzona)
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 szklanka kostek lodu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka zgniecionych krakersów
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze, wymieszać białko w proszku, mleko migdałowe, mrożony banan, sok z limonki , syrop klonowy i lód, nas gładką masę. Na gotową pełną szklankę smoothie nakładamy czapeczkę z jogurtu i okruchów krakersów.
komentarze