Smoothie series, czyli jak naładować się i zregenerować naturalnie. Kuchnia nr 66.

Smoothie z awokado i bananem. Grzeczny kompromis pomiędzy węglowodanami i białkami, pełen również mikroelementów i witamin.

SKŁADNIKI: 

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE: 

Składniki pokroić na mniejsze kawałki. Całość zmiksować. I już! Jeśli chcesz, żeby smoothie było chłodne, o konsystencji prawie lodów, włóż banany do zamrażarki na 30 minut.

Smoothie żelazny Mike, czyli jak pompować krew czerwonymi krwinkami. Buraki i natka pietruszki, to naturalne nośniki żelaza, niezbędnego przy produkcji krwinek czerwonych, odpowiedzialnych za przenoszenie tlenu. 

SKŁADNIKI: 

  • 1 burak czerwony, surowy, obrany i posiekany
  • 4 truskawki
  • 1 dojrzały banan
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z imbiru opcjonalnie
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE: 

Banan dobrze jest zamrozić przez pół godzinki, napój będzie nieco chłodniejszy. Wszystkie składniki tradycyjnie kroimy na mniejsze kawałki i blenderem wywołujemy burzę. Po 2-3 minutach jest gotowy.

Witaminowy bomber smoothie. Owocowy raj z dodatkiem szpinakowej nuty. 

SKŁADNIKI: 

  • 2 spore brzoskwinie
  • 1 mango
  • 1 banan
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3-4 garście szpinaku
  • 1 łyżka nasion chia

PRZYGOTOWANIE

Również i w tym przypadku wrzucamy pokrojone składniki w kielich blendera i patrzymy jak zmieniają swoja konsystencję na przyjemny kremik.

Proteinowy raj. By uzyskać wysoki poziom białka, poświęcamy 2 miarki odzywki wysokobiałkowej. Są sposoby o wiele bardziej naturalne, jak choćby ser biały i pochodne mleka, jednak tak wysokiego poziomu białka nie uzyskamy. 

SKŁADNIKI: 

  • 2 miarki białka waniliowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego niesłodzonego
  • 1 zamrożony banan
  • 1 łyżka soku z limonki
  • starta skóra z jednej limonki (parzona)
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 szklanka kostek lodu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka zgniecionych krakersów

PRZYGOTOWANIE: 

W blenderze, wymieszać białko w proszku, mleko migdałowe, mrożony banan, sok z limonki , syrop klonowy i lód, nas gładką masę. Na gotową pełną szklankę smoothie nakładamy czapeczkę z jogurtu i okruchów krakersów.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl