Pasty śniadaniowe. Spektrum wartości odżywczych. Kuchnia nr 65.
Pasta z cieciorki papryki i cukinii. Mamy tu sporo białka, witamin i minerałów.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka cieciorki
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 4 ząbki czosnku
- świeże listki tymianku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i cukinię umyć i pokroić na części. Umieścić warzywa i czosnek w naczyniu do pieczenia, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C do miękkości. Po upieczeniu ostudzić. Cieciorkę dobrze opłukać i odsączyć na sitku. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze dolewając tyle oliwy, aby uzyskać gładką, kremową pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczywo ciemne razowe, lub ciabatta służą swoimi plecami.
Pasta jajeczna z awokado. Klasyk nad klasyki, tutaj nieco zmienił swoje oblicze kolorem i wartościami, które zapewnia panoszące się już wszędzie awokado.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 avocado
- 1/2 młodej cebuli
- 1 łyżka majonezu Light
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 3-4 listki mięty
- garść pietruszki i szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Avocado, jajka i cebulę pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić w pojemniku do szatkowania, blenderze. Dodać majonez, zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować dokładnie i podawać od razu. Gotową pastę podawać na bagietce zrumienionej w piekarniku lub w ulubionej kanapce. Jeśli chcesz przechowywać pastę przez dłuższy czas, dodaj do niej również kilka kropli soku z cytryny.
Pasta z kaszy gryczanej, brokułów i serka wiejskiego. Również i tu pełna gama witamin, minerałów, białka i węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/3 brokuła
- 100 g serka wiejskiego
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka posiekanego kopru i natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę posolić, gotować w szklance wrzątku, ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki i gotować na parze do miękkości. Ostudzić. Zimny brokuł zmiksować na gładką masę (można dodać do niego śmietankę z serka wiejskiego by czynność przebiegła sprawniej). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, kaszę gryczaną i serek i miksować krótko, pulsacyjnie, tak by składniki lekko się rozdrobniły, ale nie całkowicie gładko. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W razie potrzeby, opcjonalnie można pastę doprawić też łyżką majonezu lub aromatyzowanej oliwy o której mowa na wstępie.
Serowa pasta de luxe.
SKŁADNIKI:
- ok 100g pikantnej gorgonzoli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kminku
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ser i śmietanę połączyć, mocno rozcierając widelcem. Cebulę pokroić bardzo drobno a kminek lekko uprażyć na patelni. Dodać pieprz i wszystko wymieszać. Idealnie pasuje do razowej ciabatty.
komentarze