Węglowodany w linii prostej. Ryżowe rewolucje kuchenne. Kuchnia nr 62. .

Batoniki ryżowe  z kuchni teamu SKY.

 Z racji przesytu w organizmach kolarzy podczas długiego wysiłku zbyt bardzo przetworzonych pokarmów, uciekają wraz ze swoimi kucharzami w kierunku bardzo prostych i skutecznych metod przygotowania posiłków. Od zeszłego sezonu  słyszymy wieści o batonikach ryżowych przygotowywanych przed startami do kolejnych etapów wyścigów szosowych. Poniżej jedna z kilku receptur na owe cudowne naturalne dopalacze.


SKŁADNIKI:

  • 500 g ryżu arborio
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 250g serka śmietankowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, lub wanilii
  • 100 ml syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE:

 Ryż należy gotować w szybkowarze w około 1 litrze wody wraz z cukrem pudrem oraz cynamonem lub wanilią dla ulubionego smaku. Dobrze tez pasuje gałka muszkatołowa. Gotować około 20 minut i odstawić potem na 5 min do małego ostygnięcia. Powinien być lekko al dente. Następnie dodać 2 łyżki oleju kokosowego, który ma stałą konsystencję, syrop z agawy i  250g serka śmietankowego. Wymieszać całość dość dokładnie. Masę wyłożyć na płaską blaszkę i dobrze owinąć kilkukrotnie folią spożywczą gdy jest nadal ciepłe. Włożyć do lodówki na całą noc, a rankiem odwinąć i pokroić na pasujące do kieszonki formy batoników, po czym zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane można przetrzymać i zajadać na treningach przez trzy dni.

Krem czekoladowo orzechowy z ryżu. 

Ciekawy zamiennik dotychczasowych farszów do naleśników, placków, czy nawet bezpośrednio na kanapkę. Smakowo pyszny. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów używać z rozwagą przed, lub w trakcie wysiłku. Przed użyciem skontaktuj się z farmaceutą, gdyż każdy dodatek niewłaściwie stosowany może zagrażać twojej wadze domowej.

 SKŁADNIKI:

  •  1 czubata szklanka ugotowanego ryżu arborio     
  • 1 szklanka mleka orzechowego     
  • 1/4 szklanki kakao w proszku    
  •  3 łyżki syropu z agawy    
  •  2 łyżki olej kokosowy lub inny (opcjonalnie, zależy od tego jak tłuste było masło orzechowe)     
  • 3-4 łyżki masła orzechowego 

  PRZYGOTOWANIE:

    Ugotuj w wodzie ryż. Przełóż do miski, dodaj mleko, masło orzechowe i syrop z agawy. Zmiksuj blenderem na jednolita masę. Im ryż bardziej miękki tym, masa będzie gładsza.  Na koniec wysyp kakao i zblenduj ponownie.  Krem przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Utrzymuje świeżość przez około 6 dni.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl