Sportowa linia fast food. Czysto,zdrowo, bez wyrzutów sumienia.

Frytki light. Podwójna obróbka termiczna, z pominięciem zupełnie kąpieli olejowej sprawia, że możemy się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, a węglowodany zawarte w ziemniakach możemy wykorzystać jako składnik uzupełnienia glikogenu, podobnie jak ryż, czy makaron.

SKŁADNIKI:

  • kilka ziemniaków
  •  sól, pieprz
  • papryka słodka lub ostra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki kroimy w plastry, następnie w centymetrowe paski. W pierwszym etapie nasze frytki płuczemy w wodzie kilka minut lekko je mieszając i odsączamy. Pozwoli nam to pozbyć się nadmiaru skrobi. Układamy w parowarze uzupełnionym wodą i gotujemy w ten sposób około 10 minut. Po ugotowaniu lekko osuszamy i przyprawiamy obficie papryką, pieprzem i odrobinę solą. Umieszczone w misce polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy do momentu, aż wszystkie w miarę równomiernie pokryją się przyprawami i oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną równą warstwę i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 st C. Zwracajcie uwagę po upływie 10 minut by nie przypaliły się zbytnio. Co do samych przypraw, warto eksperymentować z różnymi smakami, majeranek, bazylia itd. Smacznego

Burgery wołowe. Przyrządzone w/g poniższego przepisu zmieniają
zupełnie swój wizerunek odbiegając zupełnie od pierwowzoru. Śmiało mogę je polecić jako element kolarskiej kuchni. A dobrze dobrane mięso wołowe odwdzięczy nam się zarówno smakiem, jak i czystym białkiem.

SKŁADNIKI:

  • 500 g dobrej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • trochę koperku i natki pietruchy
  • jajko
  • pieprz
  • pomidor
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • ogórek
  • szalotka
  • trochę kaparów
  • ketchup, musztarda, pesto
  • bułki domowej roboty
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Bardzo dokładnie posiekaj ostrym nożem wołowinę i przełóż do miski. Dodaj musztardę, posiekany koperek, natkę, roztrzepane jajko i mnóstwo pieprzu. Wymieszaj dokładnie dłońmi i uformuj sześć kotletów. Smaż kotlety dociskając je lekko na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni przez ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety odstaw na chwilę, żeby mięso odpoczęło. Przekrój bułki na połowy. Połówki bułek posmaruj swoim domowym ketchupem, ułóż sałatę, kotlet i pozostałe dodatki według uznania – pokrojonego w plastry pomidora, posiekaną szalotkę i kapary. Dodaj domową musztardę lub czerwone pesto i przyłóż drugą połową bułki. Bułki oczywiście można kupić, ale wcześniej przygotowane we własnej kuchni zapewnią wam zupełną pewność niepowtarzalności tej dobrze wykonanej roboty i czystość składu posiłku. Smażone burgery można przechowywać w zamrażarce, i wracać do nich przy kolejnym szybkim posiłku.

Lody z zieloną herbatą. Bez cukru, jajek, w zamian smak orientalnej herbaty. Banalnie prosty przepis na domowy przysmak z lodówki.

SKŁADNIKI:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
  • 100 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 1/2 łyżeczki matchy

PRZYGOTOWANIE :

Jogurt wyłożyć do miski. Mleko skondensowane wymieszać z matchą na jednolitą masę, dodać do jogurtu i wymieszać. Przełożyć do maszyny do lodów lub zmrożonej sorbetiery i postępować zgodnie z instrukcją. W przypadku braku sprzętu wstawić miskę z masą do zamrażarki na kilka godzin, w międzyczasie co pół godziny masę wyjąć i wymieszać. Można również dosypać nieco startej gorzkiej czekolady przed zamrażaniem.


o autorze

Piotr Szafraniec

Kolarz, kucharz, akrobata. Dwukrotny Mistrz Polski Dziennikarzy w kolarstwie szosowym.

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl