SUPERFOODS - odcinek czwarty: spirulina

Spirulina – na pewno słyszeliście w ostatnim czasie tę nazwę. Jeśli nie – czas to zmienić!

Spirulina to nic innego jak alga która kształtem przypomina bardzo małą spiralę. Pomimo wielkości, zawiera ogrom substancji odżywczych. Zawiera wysokie stężenie rzadko spotykanego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Kwas ten wpływa na obniżenie ciśnienia krwi a co za tym idzie maleje  ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych. Wykazuje także działają przeciwzapalnie poprzez stymulowanie układu immunologicznego. Pomaga zwalczyć objawy napięcia przedmiesiączkowego a na dodatek poprawia  wygląd skóry, włosów i paznokci.

Oprócz tajemniczego z nazwy kwasu GLA, alga ta składa się z dużej ilości białka – nawet trzykrotnie większej niż w mięsie, około 70% białka w suchej masie!  Dzięki aminokwasom (aż 18!), wyrównuje poziom cukru we krwi – według badań, jest to najwyższa koncentracja aminokwasów, jaką można znaleźć w żywności. Do listy należy dopisań łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, chlorofil. Ten ostatni działa jako doskonały antyoksydant, wykazuje również właściwości przeciwzapalnie i antyalergicznie. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Jest źródłem witamin A, B, C, D, E oraz beta-karotenu. Co ciekawe, działa jak detoks na toksyny środowiskowe, np. dym tytoniowy.

Spirulina zwiększa odporność układu immunologicznego. Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że dodaje ona sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną; pomaga redukować stres. Wszystko to zasługa  biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.

Spirulinę najłatwiej kupić w aptece w formie tabletek, jednak jest dostępna także w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością.
Używa się jej do produkcji kosmetyków i suplementów żywieniowych o wysokiej przyswajalności, w granicach 90%.

Poniżej przykładowe przepisy na smoothie ze spiruliny


#1
- 1 banan 
- 1 kaki (persymona)
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- świeży sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka spiruliny
- woda opcjonalnie do uzyskania odpowiedniej konsystencji

#2

- płaska łyżeczka spiruliny
- garść świeżego szpinaku
- 1 banan
- plasterek świeżego imbiru
- sok z połowy limonki
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek

#3

- 1 dojrzały banan
- pół mango
- pół świeżego ananasa
- 1 łyżeczka spiruliny
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody


o autorze

Anna Olszańska

Anna Olszańska – studentka Politechniki Poznańskiej. W kolarskim świecie aktywna od 6 lat. Wciąż staje przed trudnym wyborem, czy uczestniczyć w życiu kolarzy zza obiektywu, czy znad kierownicy. Na portalu odpowiedzialna za relacje fotograficzne...

komentarze

WiadomościWszystkie

GalerieWszystkie

kontakt

velonews.pl
  • ,
  • redakcja(USUŃ)@(USUŃ)velonews(USUŃ).pl