SUPERFOODS - odcinek trzeci: kakao
KAKAO – ziarna pochodzą z owoców kakaowca. Drzewo to jest całoroczne i rośnie w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej, występuje także w Afryce. Jest uprawiane od prawie 4 tysięcy lat. Dawniej było wykorzystywane zamiast pieniędzy.
Kakao bardzo dobrze wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
Poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, pozytywnie oddziałuje na pamięć oraz
ukrwienie mózgu. Jest to prawdziwa antyoksydantowa bomba.
Chroni przed wirusami i chorobami skóry. Poza
tym ziarna zawierają mnóstwo magnezu (którego pozytywny wpływ na nasz organizm
doskonale znamy), żelaza skutecznego w walce z anemią, chromu regulującego
cukier we krwi. Do listy można dopisać również
wapń, mangan i cynk. Cała ta mieszanka powoduje poprawę koncentracji i redukcję
stresu.
Mamy do czynienia z kolejnym przykładem superfood, które pomoże uchronić nas przed nowotworem jelita grubego.
Świetnie sprawdza się również na złe humory – podnosi on bowiem poziom serotoniny, można w nim znaleźć anandamid – jedną z endorfin. Jeśli uda nam się dorwać prawdziwe, surowe kakao – dodatkowo wzbogacimy się jeszcze o kwasy tłuszczowe Omega-6. Zalecane jest dla osób z problemami lub ryzykiem kamicy nerkowej. W ziarnach kakaowca występuje teobromina, czyli substancja która uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.
Kakao to trzeci przykład (po poprzednim oleju kokosowym i czosnku) na świetne właściwości nie tylko odżywcze. Wykorzystywane jest jako kosmetyk – często na drogeryjnych półkach możemy spotkać np. masło kakaowe. Doskonale natłuszcza i nawilża, jego składniki są świetnie wchłaniane przez skórę.
Przykładowe przepisy
Dietetyczna czekolada z owocami
Składniki:
2 łyżki gorzkiego kakao
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki rodzynek, suszonych truskawek lub innych owoców
1/2 szklanki wiórek kokosowych
5 łyżek masła klarowanego
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozłóż na niej owoce, wiórki kokosowe (opcjonalnie orzechy). Masło rozpuść z miodem i kakao. Zalej nim owoce. Blachę wstaw do zamrażalnika na 1,5 godziny.
Maseczka z kakao na twarz (skóra sucha, podrażniona)
Składniki:
1/3 szklanki ciemnego, niskotłuszczowego kakao w proszku
1/4 szklanki miodu
3 łyżki śmietany
2 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce na kremową pastę.
Nakładać na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyć po 15 minutach.
komentarze